Gäster på en restaurang serveras wallenbergare. Foto: Michael Brannäs/Scanpix.

M vill sänka restaurangmomsen

Inför höstens budgetförhandlingar kommer Moderaterna att driva att restaurangmomsen sänks. Det är en del i att Moderaterna prioriterar att fler unga ska få arbete.


Efter beskedet tidigare i veckan om att det femte jobbskatteavdraget skjuts på framtiden har det väckts frågor om vad som ska hända med restaurangmomsen, men det är en rätt prioritering att sänka den trots att reformutrymmet har krympt enligt Fredrik Reinfeldt.

– Första prioriteringen är att vi inte behöver höja skatterna och sanera svensk ekonomi, andra prioriteringen är att ta ansvar för att vi har säkerhetsmarginaler i svensk ekonomi, säger Moderaternas ordförande.

– Från ett mycket mindre reformutrymme vill vi ändå göra det som kan ge jobb framförallt till den del av Sverige där vi tror att jobbstödet behövs mest.

Göran Hägglund vill prioritera sänkt skatt för pensionärer framför sänkt restaurangmoms, får du med honom på det här?

– Vi ska föra våra allianssamtal, vi hade med alla de här delarna i vårt valmanifest.

Inför sitt sommartal i Gustavsberg presenterade Fredrik Reinfeldt de prioriteringar Moderaterna vill göra inför budgetförhandlingarna i höst. Det är jobb till unga som kommer att stå i fokus, var budskapet och därför kommer partiet att driva sänkt restaurangmoms.

Hur många arbeten det faktiskt ger kunde Fredrik Reinfeldt inte ge något svar på, men med tanke på det osäkra läget i ekonomin kommer det sannolikt åtminstone att leda till att anställda inte blir av med jobbet, betonade han under pressträffen.

Tidigare beräkningar har visat att reformen kostar drygt 5,5 miljarder kronor och ger cirka 3500 jobb.

Fredrik Reinfeldt poängterade också vikten av överenskommelser över blockgränserna framöver och att varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet är tänkbara partners. Frågan är då hur han ställer sig till Miljöpartiets utsträckta hand på DN debatt i dag där språkrören bland annat föreslår gemensamma överenskommelser om satsningar på järnvägen:

– Jag välkomnar alla som vill samarbeta mer, nu har vi gjort stora insatser på infrastrukturen och fyllt i hål som fanns från tidigare rödgrönt samarbete där löften ställdes ut utan finansiering, säger Reinfeldt.

– Men den stora utmaningen nu är inte att få majoritet för att göra av med mer skattepengar utan det är att få majoritet för att ta ansvar för Sverige och prioritera inom väldigt små marginaler.

Inför publiken i Gustavsberg talade Fredrik Reinfeldt om det allvarliga ekonomiska läget i världen och betonade vikten av att hålla hårt i skattepengarna. Han vill gärna se överenskommelser över blockgränserna bara det inte handlar om att äventyra finanserna. Han kritiserade alla som han tycker inte tar ansvar för ekonomin, inte minst Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt:

– Håkan Juholt har högre ambitioner för Sverige säger han. Det har han på flera områden, han har högre ambitioner när det gäller att göra av med skattepengar men han har lägre ambitioner när det gäller ansvarstagande för svensk ekonomi.

Fredrik Reinfeldt har ju kritiserats från flera håll för att inte ha trätt fram tillräckligt efter terrordåden i Norge - men han tog upp det i sitt sommartal idag och citerade Norges statsminister Jens Stoltenberg.

– Hot mot vår demokrati ska mötas med mer demokrati sade Jens Stoltenberg. Angrepp på vår öppenhet ska mötas av mer öppenhet det var det norska folkets svar och det är också det svar som vi vill ge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".