Överlevande åkte tillbaka till Utöya

2:04 min

I dag fick de överlevande och deras familjer besöka Utöya, en månad efter dödsskjutningarna och sprängdådet som tillsammans krävde 77 personers liv.

– Jag tvivlade på om jag skulle åka, i morse hade jag ont i magen och funderade på om jag verkligen skulle åka, säger Jorild Holstad Nordmelan som åkte till ön med sin pappa Narve Nordmelan.

– Men det gjorde jag och det är jag glad för.

Vad hände där ute?

– Jag gick den vägen som jag sprang, tillsammans med pappa och så berättade jag var jag hade hört skotten och var jag hade gömt mig. Det var fint att han vet var det hände.

Vad tyckte du om det du var med om här ute under eftermiddagen?

– Det var en stark upplevelse men det var samtidigt väldigt bra. Som Jorild sade så är det bra att få se de platser som hon har pratat om. Huset som hon gömde sig i, sängen hon låg i. Då är det lättare att förhålla sig till hennes historia.

På Utöya hölls det i dag också en minnesstund där både statsminister Jens Stoltenberg och AUF:s ledare Eskil Pedersen höll tal. Deltagarna sjöng även flera sånger, bland annat av Mikael Wiehe, som ekade över vattnet till fastlandet där pressen var samlad.

Narve Nordmelan vill inte tänka på vad som kunde ha hänt hans dotter.

– Som tur var var Jorild inte på den värsta platsen. Men hon var inte långt ifrån där två av hennes vänner blev skjutna varav den ena dog. Man vill inte tänka den tanken.

I dag är du här.

– Ja, och det känns väldigt bra. Det behövs för att man ska kunna gå vidare men det här är något som kommer att prägla oss för alltid.