Titti Nylander, journalist. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Chatt om Libyen - "Kadaffis styre är slut"

I dag kunde läsarna/lyssnarna chatta med journalisten, Titti Nylander, som i många år bevakat Mellanöstern för Sveriges Radio. Läs chatten nedan.

Moderator:Då säger vi välkommen till Titti Nylander, mångårig utrikeskorrespondent och utrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio. Titti Nylander har varit utrikeskorrespondent i Mellanöstern, Bryssel och USA. I dag svarar hon på dina frågor om situationen i Libyen. Välkommen med din fråga!
John:Kommer Libyen att hålla samman, man har läst mycket om att det är som ett klansamhälle?
Titti Nylander:Det är en bra fråga, som ingen kan svara på i dag. De som är pessimister brukar nämna just klanerna och motståndsrörelsens brokiga sammansättning som faror. Vi får hålla tummarna.
Erik:Hur viktigt är det här för USA och NATO att Khadaffi faller?
Titti Nylander:För Obama är det viktigt att det inte drar ut på tiden eftersom insatsen inte är populär hos amerikanerna. NATO har ju inte haft mandat att störta Khadaffi men kan väl ändå säga sig att de har uppfyllt Säkerhetsrådets mandat att skydda civilbefolkningen.
Thorbjörn:Vilka är dom som styr i Benghazi? Är det inte bara gamla eliter som tar över ett land som aldrig varit demokrati?
Titti Nylander:Jo delvis. Ordförande i Övergångsrådet var t.ex inrikesminister i Khadaffis regim, men hoppade av så tidigt att han åtnjuter respekt i omvärlden. Många tillhörde förut den tysta oppositionen.
Mulle:Har Nato mandat att bomba Kadaffis residens?
Titti Nylander:Det tror jag inte. NATO har ju mandat att upprätthålla flygförbudet och skydda civilbefolkningen. Det senare är ju ett tänjbart begrepp, så vem vet.........
Jim:Om nu hela nordafrika har befriats under den "arabiska våren" - hur kommer regionen att förändras?
Titti Nylander:Det tråkiga svaret är att vi inte vet än. Både Tunisien och Egypten håller på att stöpa om sig och Libyen har långt att gå.
Bosse:Hej Titti! Hur ser egentligen det som utgör "rebellerna" ut. Vad är det för skillnad på dem och Khadaffis styrkor egentligen? Kommer det bli någon skillnad mot förr när Khadaffi faller eller kan det kanske till och med bli "värre" för folket?
Titti Nylander:Sanningen är att vi inte vet vilka rebellerna är , annat än att de motsätter sig regimen och de senaste dagarna visat prov på militär disciplin. Ledningen i Övergångsrådet har goda kontakter med omvärlden och avråder bestämt fotfolket från att utkräva hämnd. Men vem vet ? Annat än att en majoritet av libyerna tycker allt är bättre än Khadaffiregimen.
Moderator:Nu återstår en kvart av chatten med Titti Nylander. Fortsätt gärna att ställa fler frågor!
Titti Nylander:Ingen aning, men en god gissning är en bunker i Bab el Azizia - kasernområdet i Tripoli där han bor. Alternativt i sin hemstad Sirte eller söderut i öknen där han har stöd.
Glenn:Är det bara den gamla eliten som tar över när Khadaffi väl har fallit?
Titti Nylander: Flera av dem kommer säkert att hämtas ur den gamla eliten - både sådana som tidigare har gått i landsflykt och de som har hoppat av under de senaste månaderna.
Peter:Var tror du att Khadaffi gömmer sig?
Titti Nylander:Tre alternativ : i en bunker på kasernområdet i Tripoli där han bor , i sin hemstad Sirte eller söderut i öknen där han har visst stöd.
Bo Nilsson:Skulle man kunna tänka sig att den internationella alliansen nu skulle kunna användas för att hjälpa Syrien?
Titti Nylander:Knappast. Avgörande för Säkerhetsrådets resolution om NATO-insatsen var ju att Ryssland och Kina la ner sina röster , vilket de sannolikt inte skulle göra när det gäller Syrien.
Apan:Hur viktig roll har de svenska flygstridskrafterna spelat?
Titti Nylander:Vad jag har förstått har de främst spelat en roll med fotografering , där Sveriges flygvapen har rykte om sig att vara bra.
jenny:Varför kunde Khadaffi inte behålla greppet?
Titti Nylander:Delvis därför att han inte har haft någon stark armé bakom sig . Han har alltid varit rädd för kupper och i stället hållit sig med små elitförband. Och de har sannolikt blivit hårt ansatta av NATO-bombningarna.
Thorsten Schütte:Kan det bli som i Bagdad 2003, det enda icke plundrade ministeriet blir oljeministeriet, som hårdbevakas av USA/NATO?
Titti Nylander:Bra fråga ! Uteslutet är det nog inte ( fast på muséet i Tripoli finns inte lika många dyrgripar som på Baghdads !
Martin:Hej Titti! Jag vill bara framföra mitt beröm och min stora respekt för dig och dina kollegor på SR runt om i världen, som ALLTID gör jättejobb och mycket bra, opartiska, sådana! Häpnar mer och mer för varje år hur eminenta ni alla är, och inte bara ni som är "gamla ringrävar" utan även alla yngre kollegor! Det är sådana som ni som gör det värt att betala radio och tv licensen! (nyttjar min "insats" till 95 % för radion... (ser nästan aldrig på tv). En fråga... vart har Åke Malm i Rom tagit vägen? Tycker det var länge sen man hörde honom nu... Gick han till sist i välförtjänt pension? Mvh Martin
Titti Nylander:Hej Martin ! Roligt att du gillar radion ! Åke Malm går nog aldrig i pension, men med ålderns rätt gör han kanske lite mindra. Och på sommaren är han i Fjällbacka !
Ketty:Tror du att Kadaffi måste avgå.
Titti Nylander:Ja, utan något tvivel . Hans styre är slut även om vi ännu inte vet vilket öde han går till mötes .
Moderator: Då tackar vi Titti Nylander för chatten och tack för alla frågor! Ni kan fortsätta höra Titti Nylander kommentera händelseutvecklingen i Ekots kommande sändningar. Senaste nytt om Libyen hittar ni också här:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4656283

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista