Fler avlyssnas.

Avlyssning kan hota rättssäkerheten

Polisens ökade telefonavlyssning av misstänkta grova brottslingar väcker kritik. Robert Hårdh, generalsekreterare vid Svenska Helsingforskommitten för mänskliga rättigheter, anser att ökad avlyssning är ett hot mot rättssäkerheten.

- Risken finns att polisen i sin brottsbekämpande verksamhet trålar efter brottslingar. Man lägger ut ett så brett nät som möjligt för att fånga in så många personer som möjligt och då kunna sålla ut de fula fiskarna. Men därigenom kommer många oskyldiga att drabbas och som inte har någon möjlighet att reagera mot det här, säger Robert Hårdh.

Polisens teleavlyssning av misstänkt grova brottslingar har ökat kraftigt de senaste åren. För att få avlyssna någons telefon krävs tillstånd i domstol och under 2003 gavs 631 tillstånd till avlyssning, ungefär 100 fler än år 2002 och mer än 200 fler än år 2001.

Polisen vill avlyssna fler
Enligt en rapport från Rikspolisstyrelsen och Riksåklagaren som lämnats till regeringen, skulle polisen vilja använda sig ännu mer av avlyssning och övervakning av telefoner.

I de flesta fall då avlyssning skett handlar det om grova narkotikabrott och i rapporten konstateras att hemlig avlyssning har lett till att brottsmisstankarna har kunnat bekräftas i drygt 46 procent av de fallen.

Fara för rättssäkerheten
Men Robert Hårdh vid Svenska Helsingforskommittén är skeptisk till statistiken.

– I de siffror som presenteras kan man utgå från att ungefär 55 till 60 procent av alla avlyssningar är verkningslösa. Då kan man fråga sig vilken nivå man ska lägga sig på. I de här sifforna ingår ett stort antal abonnemang som tillhör människor som är helt oskyldiga.

– Det är en klar fara för rättssäkerheten för amn utökar inte möjligheten att för enskilda ta till vara sin rättigheter.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista