BO kräver förbättring för barn som sitter i häkte

1:38 min

Barnombudsmannen kräver att situationen för barn som sitter i häkte ska bli bättre. Förra året häktades 155 barn mellan 15 och 18 år.

– Jag har själv träffat barn i häkte som inte haft advokat närvarande vid förhör, som inte vet att man kan överklaga de här restriktionerna som de har. Det är klart att det blir en väldig utsatthet på det sättet. Sedan är isoleringen oerhört påfrestande. Det är också något som häktespersonal själva lyfter fram. De menar själva att den här miljön inte är lämplig för barn, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Senast 2009 fick Sverige kritik från Europarådets tortyrkommitté för förhållandena i de svenska häktena.

Kritiken handlar bland annat om att de unga satt häktade långa tider, med restriktioner som innebär att man inte får träffa anhöriga eller titta på tv och läsa tidningar.

Trots kritiken från internationellt håll har man i Sverige fortsatt att placera allt fler barn i häkte. Det visar en genomgång som barnombudsmannen har gjort.

Nu kräver barnombudsmannen Fredrik Malmberg att regeringen att man tar kritiken på allvar, och får fram alternativ till att häkta barn som misstänks för brott.

– Jag vill att man tar kritiken som Sverige har fått av Europarådets tortyrkommitté på mycket stort allvar, och att man funderar igenom vilka förändringar som faktiskt krävs för att vi ska leva upp bättre till de mänskliga rättigheter som de här barnen har, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.