Den svenska insatsen i Libyen fortsätter

1:31 min

Den svenska insatsen i Libyen fortsätter som vanligt och påverkas alltså inte av den dramatiska händelseutvecklingen. Det säger förbandschef Fredrik Bergman.

– Vår uppgift har hela tiden varit att medverka till att skydda civila i området. Och det kommer vi fortsätta att göra, det vill säga, vi löser de spaningsuppgifter som vi får från våra högre chefer, eller från våra staber i Nato. Det kommer vi att fortsätta med tills annat sägs. Det spelar inte så stor roll för vår verksamhet vad som händer på marken, utan vi löser de uppgifter som vi blir tilldelade, säger Fredrik Bergman.

Den svenska insatsen i Libyen utgår från en bas på Sicilien där 100 svenska soldater är i tjänst. Fem Jas Gripenplan används för att göra två flygningar om dagen och fotografera bland annat trupprörelser på marken. Bara ett beslut i Sveriges Riksdag kan ändra inriktning på insatsen, säger Fredrik Bergman, som tror att det kommer att bli en fortsättning även efter den 24 september, då uppdraget ska vara slutfört enligt nuvarande riksdagsbeslut.

– Jag kan se att våra tjänster kan behövas även i fortsättningen eftersom det nu gäller att övervaka en eventuellt kommande vapenvila och flyktingströmmar, så att det blir en långvarig vapenvila.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i dag att flyginsatserna har varit viktiga som stöd för rebellerna i Libyen, men att det viktigaste nu är humanitära hjälpinsatser. Vad säger du om det?

– Ja, det är ju en av syftena till att vi är där. Vi har tre stora syften: Att vi ska få slut på stridigheterna, att vi ska skydda de civila och att man ska kunna åka in obehindrat med humanitära hjälpinsatser - och där är vi inte än.