Många instanser mot stopplag i vården

Regeringens politiska bundsförvant LO går emot förslaget till ny stopplag för privat drivna sjukhus. Förslaget las fram före sommaren eftersom regeringen inte vill att det ska gå att tjäna pengar på sjukhusvård. Men förslaget får inget stöd av LO.

Den nya stopplagen som ska hindra att akut-sjukhus säljs till vinstdrivande bolag sågas från många håll. LO anser att förslaget skjuter vid sidan av målet. LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin som sitter i samma partistyrelse som Göran Persson skriver i sitt remissvar att det inte går att säga generellt att privata aktörer utan vinstintresse bedriver verksamhet med högre kvalitet än vad företag som har vinstintresse gör.

LO håller inte med att vinstdrivande företag drivs av andra drivkrafter än vad landstingsbedriven verksamhet har.

Inte regeringen som ska bestämma
Statskontoret som är en myndighet för att främja en effektiv offentlig förvaltning anser att det inte är regeringen utan landstingen som ska bestämma om vården ska överlåtas till vinstdrivande företag eller inte.

Kritik mot förslaget kommer också från det socialdemokratiskt styrda landstinget i Stockholm där Ingela Nylund Watz visserligen tycker att vård bör drivas i offentlig regi men tycker att regeringens förslag att dela in vården i sjukhus- och primärvård är ålderdomlig.

Förslaget sågas
Lägg till detta liknande hårda omdömen från andra remissinstanser som landstings- och kommunförbundet och den sammanfattande bilden blir att regeringens förslag sågas. Socialminister Lars Engqvist vägrar att svara på frågor om detta remisssvaren är inte behandlade än säger han.

Statsminister Göran Persson sa igår, tisdag, att regeringen inte kommer backa trots kritiken. Sjukhus ska inte drivas av vinstdrivande företag sa han då.

– Det kan finnas anledning att lyssna på kritiken men inte svaja i den grundläggande bedömningen. Vi tycker att marknadskrafterna, när de släpps in i vården, kan behöva en mycket tydlig reglering och hålla tillbaka det privata vinstintresset. När man är sjuk och behöver vård, då är man inte någon kund. Då är man medborgare och har rättigheter och de starka krafter som finns i vinstintresset bör hållas borta, sa statsminister Göran Persson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".