Svenskt vittne till våldsamheter i Nepal

I Nepals huvudstad Katmandu infördes tidigare på onsdagen totalt utegångsförbud. Det skedde sedan en uppretad folkmassa protesterat efter morden på tolv nepaleser som kidnappats i Irak. Bergsbestigaren Tomas Olsson från Borås befinner sig i Katmandu och han blev vittne till våldsamma demonstrationer.

– De brände bildäck och det var stora folkmassor som rusade runt med järnrör och hetsade. De ville framför allt attackera bilar och cyklar så när vi gick till fots och visade att vi var turister så hade vi inga problem, berättar Tomas Olsson.

Det var först när de nepalesiska myndigheterna införde totalt utegångsförbud och när premiärministern hållit ett tal i radio och tv som lugnet kunde återställas i Katmandu.

Våldsamt
En människa dödades under sammanstötningarna. Flera offentliga lokaler, en moské, flygbolagskontor och ett antal kontor som tillhörde privata arbetsförmedlare brändes, plundrades, vandaliserades. Tusentals demonstranter ropade: ”Ner med islam, straffa muslimerna. Vi kräver revansch”.

De våldsamma demonstrationerna som skedde i de centrala kvarteren nära det kungliga palatset, var framför allt en protest mot regeringen i Nepal.

Anklagas för att inte agerat
Oppositionspolitiker anklagade regeringen för att inte ha agerat tillräckligt för att tolv nepaleser, kidnappade i Irak, skulle bli fria. Alla de tolv nepaleserna som hållits som gisslan i tio dagar mördades på tisdagen av en islamistisk grupp i Irak.

I det hinduiska Nepal finns en liten muslimsk minoritet, som vanligen inte utsätts för diskriminiering eller angrepp.

Tusentals nepaleser i Irak
Minst 15 000 nepaleser befinner sig i Irak. De är en del av de hundratusentals nepaleser som arbetar utanför hemlandet. Myndigheterna i Nepal förbjuder invånarna att arbeta i Irak, men privata arbetsförmedlare slussar nepaleserna via Indien till Irak.

I Nepal hålls i morgon torsdag en nationell sorgedag för att högtidlighålla minnet av de tolv mördade nepalesiska männen.

Lars Gunnar Erlandson
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista