Sociologen Birgitta Löwander lämnade över rapporten till integrationsminister Erik Ullenhag. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Kraftig ökning av sajter med rasistiska budskap

1:50 min

Antalet hemsidor med rasistiska budskap ser ut att ha ökat rejält i Europa på senare tid. Det framgår av en ny rapport från Forum för levande historia som överlämnats till regeringen i dag.

Rapporten slår också fast att judar och muslimer som bär synliga symboler upplever tydlig diskriminering i Sverige.

– När man intervjuar judar och muslimer i olika länder i Europa och i Sverige förstår man att det är ett ganska omfattande och krävande liv de har, med kränkningar och rasistiska bemötanden i vardagen, säger sociolog Birgitta Löwander, som är en av författarna bakom rapporten.

Den har gjorts på uppdrag av regeringen och är en sammanställning av senare tids europeiska forskningsresultat och studier rörande främlingsfientlighet och hur det tar sig uttryck och upplevs.

Där blir bilden tydlig att många judar och muslimer känner sig utsatta. Det gäller särskilt kvinnor med huvudduk och slöja, och ortodoxt klädda judar med skägg.

En indikator på ett ökat hätskt främlingsfientligt klimat är att antalet hemsidor med rasistiska budskap har ökat rejält de senaste två åren.

Enligt bland andra paraplyorganisationen INACH, där svenska Expo ingår, beräknas det finnas 15 000 sådana sidor i dag, jämfört med de runt 8 000 som beräknades finnas 2009.

Ett annat växande problem är de antisemitiska och rasistiska inlägg som blir allt vanliga i kommentarsfälten på många publicistiska hemsidor, säger Birgitta Löwander.

– Det har varit mycket plågsamt för flera av de muslimska organisationerna i Sverige att det sker kommentarer på deras hemsidor, som har gjort att man måste stänga ner sina hemsidor.

Rapporten väntas nu bli en del i en större svensk utredning om främlingsfientlighet och hur den kan motverkas, som väntas till nästa höst.

Även om det också pågår ett allt större antal projekt bland EU-länderna för att förebygga intolerans, vet vi fortfarande väldigt lite om vad det ger för resultat, enligt Birgitta Löwander.

– Det är väldigt lite som är utvärderat. Det kräver någon slags evidens, att säga att ”det här fungerar, och det fungerar bra”, säger Birgitta Löwander vid Forum för levande historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista