Lönsam skatterazzia mot småföretag

Skatterazzian mot de mindre företagen i Stockholm har varit en bra affär för staten. På sex månader har ett tjugotal revisorer dragit in mer än 100 miljoner kronor till statskassan. Granskningen kommer nu att fortsätta med full styrka även nästa år. (Ekonomiekot)

Pia Bergman är en av Skatteverkets mest lönsamma projektledare. Hon kommer tillsammans med 19 skatterevisorer, från bland annat Stockholm och Visby, att granska mellan 200 och 250 mindre företag i Stockholms län.

Under årets sex första månader har revisorerna upptäckt mer än 100 miljoner kronor i oredovisade skatter. Från företagens sida har man ofta svårt att förklara, hur felen uppstått.

– Det förklaras väl på olika sätt. Ibland säger man: Oops jag missade. Eller så säger man: Jag tog en rövare. Och om det är väldigt mycket pengar så vill man inte förklara det alls, säger Pia Bergman.

Gäller ofta personalintensiva företag
Problemen är särskilt utbredda inom branscher som kräver mycket personal, som städ-, bygg- och lagerarbeten.

Det är framför allt oredovisade inkomster som Skatteverket granskar. Om en företagare av olika skäl inte tagit upp samtliga inkomster, väntar förutom en skattehöjning också ett skattetillägg på upp till 40 procent av den oredovisade skatten.

Gunvor Engström, som är vd för Företagarna, och organiserar landets småföretagare, tror inte att det handlar om medvetet fusk utan att reglerna är krångliga och svåra att förstå för många företagare.

”För krångliga regler”
– Nej, det tror jag inte för ett ögonblick att det rör sig om fusk. Jag tror bara att det är så krångligt för företagen att hålla reda på det här. Jag tycker att en del pengar borde användas för att ge rådgivning och hjälpa företagen i stället och inte bara sätta dit dem, säger hon.

Men hon medger ändå att de företagare som inte tagit upp alla sina inkomster, inte helt kan förklara felen med att reglerna är för krångliga.

– Nej, att inte ta upp intäkter känns som ett fel som inte är riktigt bra, säger Gunvor Engström.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista