Fackförbund manar till bojkott av Ryan Air

Det handlar om en facklig kampanj och enligt HTF har Ryan Airs anställda låga löner och långa arbetsdagar och hårda regler vid sjukdom.

HTF har inga medlemmar på RyanAir, men hävdar ändå att dom anställda jobbar mer än vad svensk arbetstidslag tillåter och har bara 20 dagar semester. Men flygbolaget har sin hemstvist på Irland och därmed gäller irländsk lag även för svenska anställda.

HTF:s argument tycktes ha visst stöd hos några av flygresenärerna på Skavsta utanför Nyköping.

Ryanair tillbakavisar HTF:s uppgifter om att löner och arbetstiderna skulle vara dåliga jämfört med andra flygbolag, men vill inte kommentera annat än via ett pressmeddelande, säger nordenchefen Lotta Lindquist-Brosjö.

Enligt pressmeddelandet har dom anställda i Ryan Air högre medelön än anställda i många andra flygbolag, och HTF borde driva kampanj för, inte mot, RyanAirs lönenivåer, heter det.

Vad är då hemligheten med RyanAirs och andra lågprisbolags framgångar dom senaste åren. Jo, låga kostnader, litet administrativt överhäng och nyhetens behag, kombinerat med missnöje med dom gamla monopolflaggskeppen.

Detta ha RyanAir och andra kunnat åstadkomma genom andra sätt att finansiera verksamheten, för inget flygbolag går runt på så låga biljettpriser. Lokala aktörer subventionerar flygplatsavgifter och reklam och andra kringkostnader.

Inget lågprisbolag går heller riktigt bra ekonomiskt. Det är överetablering och stenhård konkurrens som gäller, och på sikt kommer bara några få av lågprisbolagen att överleva.

Redan nu bör passagerare nog räkna med att dom riktigt billiga flygpriserna tillhör historien, det var en parentes i skuggan av terrorskräck och ändrade resemönster.

TOMMY FREDRIKSSON

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".