Nationellt råd ska öka organdonationerna

På torsdagen fattar regeringen beslut om ett förslag som ska öka antalet donerade organ i Sverige. Bristen är mycket stor trots en omfattande kampanj det senaste året och många dör varje år i väntan på hjälp.

Förklaringarna till att inte fler anmäler sig och är beredda att donera är många. ”Jag vill ha min kropp intakt”, säger en person. ”Det har inte blivit av”, säger en annan, ”Jag har inte haft tid”, säger en tredje.

– Det är inte en religiös fråga för mig, snarare en miljöfråga. Vi har ett överbefolkningsproblem som jag anser är orsaken till miljömisär runt om i världen, säger en fjärde person som tänkt över frågan.

Förklaringarna är alltså både enkla och mer avancerade, men resultatet är att den stora bristen på organ nu gör att omkring 20 personer, med ett mörkertal som kan vara mycket större, dör varje år i kön på cirka 600 personer som väntar på hjälp.

Sämst i Europa
Vi är bland de sämsta i Europa på att donera organ. Trots försök att samla besked från fler är det bara en mycket liten del av befolkningen som anmält sig till donationsregistret. Dödsångest tror både utredare och kampanjledare kan vara orsaken.

Nu gör regeringen ett försök att öka mängden organ. Enligt förslaget som beslutas om idag, torsdag, ska varje sjukhus ha särskild personal som är ansvarig för de känsliga kontakterna med anhöriga.

Nationellt råd bör bildas
Ett nationellt råd ska också bildas för att arbeta med frågan, och minska ångesten.

– Det finns ingen annan väg än information och utbildning när det gäller de här frågorna, säger Lars Grönwall, som är regeringens utredare.

Ni tror att det går att informera bort dödsångest?

– Nej, det tror vi väl inte, men vi tror att vi kan informera bättre.

Folk dör nu i väntan på organ, men några kraftigare åtgärder som har diskuterats i debatten som exempelvis ett tydligt besked på körkortet eller att deklarationen skulle användas för att samla in folks vilja saknas i utredarens och regeringsens förslag.

”Risk för motreaktion”
– Man får tänka sig för där så att man inte får en motreaktion eftersom detta är känsliga frågor. Man måste välja tillfällena, men det är möjligt att man i deklarationsblanketten kan få in en uppmaning.

– En annan sak som finns i propositionen är att man får en påminnelse om donationsregistret när man knappar in sig på försäkringskassans hemsida, säger Lars Grönwall.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista