"Granskningen av Vägverket bör ändras"

Vägtrafikinspektionen och Vägverket har samma styrelse trots att det i Vägtrafikinspektionens uppdrag ligger att oberoende granska Vägverket. Nu kräver riksdagsmannen Johnny Gylling, kristdemokrat i trafikutskottet, att Vägtrafikinspektionen skiljs från Vägverket.

Vägtrafikinspektionen bildades förra året för att sätta press på trafiksäkerhetsarbetet i Sverige.

Rent organisatoriskt hamnade Vägtrafikinspektionen under Vägverket. Vägverksinspektionen och Vägverket har därmed samma styrelse.

Ingen bra kombination
Det är inte en helt lyckad kombination. I våras bad Vägverkets styrelse Vägtrafikinspektionen att de skulle tona ner sin kritik mot Vägverkets arbete med nollvisionen.

– Det pekar ju på den problematiken hur vi uppfattas att vi har en och samma styrelse, att vi administrativt tillhör Vägverket. Det vore tydligare om man hade två helt skilja myndigheter, säger Lars Bergfalk, chef för Vägtrafikinspektionen.

Även Monica Sundström, den gemensamma styrelsens ordförande, håller med om att det inte är ett helt lyckat försök med en gemensam styrelse.

– Problemet är att Vägverket har ett bredare uppdrag än Vägtrafikinspektionen. I Vägtrafikinspektionen ska vi helfocusera på trafiksäkerhet. Vägverket ska ta ett bredare ansvar. På sikt bör vi ha en självständig inspektion, säger hon.

Trafiksutskottet tar upp frågan
Frågan om Vägtrafikinspektionens oberoende kommer under hösten att bli en fråga för riksdagens trafikutskott och från riksdagshåll kommer nu krav på att Vägtrafikinspektionen skiljs från Vägverket.

– Det har visat sig att inspektionen har svårt att upprätthålla integriteten när de kritiserar Vägverket. Därför tycker jag att de bör delas helt och hållet så att inspektionen blir en egen myndighet, säger riksdagsledamoten Johnny Gylling, kristdemokrat i trafikutskottet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista