Parlamentsledamöterna svärs in.

Nytt hopp för laglöst Somalia

Svält, anarki och laglöst våld brukar vara bilder som förknippas med Somalia på Afrikas horn. Efter två års förhandlande har fredssamtalen nu lett till konkreta resultat. Ett nytt parlament har svurits in i ett första steg till ordning i det enda landet i världen som inte har en nationell regering.

”Om fred ber jag för denna jord, där så mycket blodspillan och hunger har grott”. Så lyder låttexten till den amerikanska filmen Black Hawk Down, som gjorde action av den kastrofala amerikanska militära insatsen som försökte bringa ordning i det anarkistiska, sönderfallna Somalia 1993.

Nu har de amerikanska soldaterna sen länge lämnat landet, men anarkin, hungern och blodspillan har bestått. Inte mindre än 14 försök att få de olika klanledarna att lägga ner vapnen har misslyckats sen landets styre kolllapsade 1991.

I det senaste försöket för fyra år sen hade den nybildade regeringen aldrig någon kontroll utöver några enstaka kvarter i huvudstaden Mogadishu.

Parlament har bildats
Men nu finns det förhoppningar att det splittrade landet på Afrikas horn ska enas. Ett parlament med 275 ledamöter har svurits in i omgångar de senaste veckorna och alla de främsta klanerna i landet finns med.

Chefsförhandlaren som har lett de två år långa samtalen tror att en ny regering kommer att bildas inom bara några veckor.

Fristad för terrorister
Somalias hopp om att det ska gå den här gången kan vara omvärldens gryende intresse och det stavas terrorism. Efter det militära misslyckandet som skildras just i filmen Black Hawk Down, har omvärlden och framför allt USA förhållit sig helt kallsinnigt till anarkin i Somalia.

Men nu finns det ett större intresse av bättre ordning i landet, på grund av farhågorna om att Somalia blivit en fristad för terrorister och vapensmuggling. Terrordåd utförda i grannländerna har enligt FN planerats från Somalias huvustad Mogadishu.

Grannländerna som varit inblandade i fredssamtalen ska snart lägga fram vädjanden inför FN:s säkerhetsråd om pengar för att stödja den nya fredsprocessen och få igång uppbyggnaden av landet.

Långt kvar till säkerhet
Listan på vad en ny regering behöver pengarna till är inte svår att göra: bygga upp en sönderfallen infrastruktur och en ekonomi som bara fungerar punktvis. Innan något av detta kan ske måste man avväpna de 10 000-tals beväpnade männen i olika grupper, som med våld har styrt sina egna delar av landet.

Till säkerhet i Somalia är det långt. Det nya parlamentets medlemmar svors in i grannlandet Kenya, eftersom det inte ansågs tillräckligt säkert att hålla ceremonin inne i Somalia.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista