LIBYEN

Obama välkomnar rebellernas framgångar

1:41 min

USA lovar fortsatt stöd till rebellstyrkorna i Libyen, och president Obama uppmanar i kväll Kadaffi att ge upp, för att undvika mer blodspillan.

– Det firande vi sett på libyska gator visar att strävan efter mänsklig värdighet är långt starkare än någon diktator, sa Barack Obama.

Han välkomnar rebellernas framgångar, och i ett kort tal i kväll beskrev han kampen i Libyen som ett krig mellan ett frihetstörstande folk och en grym envåldshärskare.

Obama-administrationen lovar fortsatt stöd till rebellsidan. USA kommer inte att skicka soldater in i Libyen, men väntas däremot bidra med humanitärt bistånd och hjälp när det gäller att bygga upp demokratiska institutioner.

En viktig fråga är hur man ska göra med de ekonomiska tillgångar som Kadaffi-regimen har i USA. Det gäller närmare 35 miljarder dollar som hittills har spärrats av amerikanska myndigheter, men som nu kan komma att delas ut till det libyska nationella övergångsrådet, som är rebellernas politiska gren.

Den amerikanska insatsen i Libyen har varit mycket omdiskuterad på hemmaplan i USA. Och i dag kom dessutom uppgifter om att amerikansk militär, och även Nato, haft en större roll i Libyen än vad FN-uppdraget egentligen tillåter.

New York Times uppger att USA hjälpt oppositionen med precisionsbombningar och avancerad satellitspaning, och Nato ska också ha specialtränat rebellerna inför den avgörande striden i Tripoli.