Cheney hånade Kerry.

Vicepresidenten angriper John Kerry

I sitt tal under det republikanska partiets konvent i New York angrep den amerikanska vicepresidenten Dick Cheney demokraternas presidentkandidat John Kerry kraftigt.

– Även efter denna tid vi lever i nu, tiden efter 11 september, verkar det inte som att senator Kerry förstått hur världen har förändrats. Han talar om att leda ett mer känsligt krig mot terrorismen precis som om al-Qaida skulle imponeras av vår mjukare sida, sa Dick Cheney under sitt tal på konventet.

Ungdomar utklädda till Flipper
Kerry hånades för att ständigt byta åsikt. Delegaterna klappade med flip-floptofflor och ungdomar utklädda till delfinen Flipper hoppade i gångarna i Madison Square Garden.

– Saddam Hussein sitter i fängelse, Libyens kärnvapencentrifuger är inlåsta här i USA och vi har stoppat den svarta marknaden som försåg Nordkorea och Iran med kärnvapen. Vi har gjort USA och världen säkrare, sa Dick Cheney i talet där han formellt sa ja till partikonventets enhälliga nominering av honom som vicepresidentkandidat.

Fyra hjärtinfarkter är inget hinder
I republikanernas omvalskampanj ville många att George Bush skulle byta ut Dick Cheney och ge honom skulden för misstag i Irakpolitiken.

Andra tycker också det är olämpligt att en person med fyra hjärtinfarkter och sviktande hälsa ska befinna sig ett hjärtslag från presidentposten.

George Bush vill absolut ha den mäktigaste vicepresidenten i modern tid kvar. Dick Cheney var stabschef i Vita Huset redan under president Ford för 30 år sedan och försvarsminister under Bush den äldre.

Dottern öppet lesbisk
Bara på en punkt ogillas han av den kristna högern. Han vill inte ha författningsförbud mot homosexuella äktenskap. På läktaren satt hans dotter som lever i ett öppet lesbiskt förhållande.

Utanför Madison Square Garden har demonstrationerna mot president Bush fortsatt och hittills har 1 700 demonstranter gripits av polisen.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".