Uppfödare måste bli mer noggranna med vilka hundar de väljer att para sina avelsdjur med. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Smittsam hundsjukdom har påträffats i Skåne

2:16 min

Det första svenska fallet av den smittsamma hundsjukdomen, Brucella canis som gör hundar sterila eller gör att tikar föder döda valpar, har upptäckts hos en tik i Perstorp i Skåne. Tiken har avlivats och sjukdomen beskrivs som en mardröm för hunduppfödare.

– För hundvärlden är det väldig allvarligt eftersom det är en sjukdom som är dramatisk för hundvärlden och kan förstöra väldigt mycket för uppfödarna, säger Maria Cedersmyg som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Den smittade tiken var importerad från Polen och den hane som misstänkt ha smittat henne är född i Serbien.

Sjukdomen sprids framför allt via parning. Bakterien Brucella Canis kan ligga dold länge och en smittad hund behöver inte uppvisa några symptom, vilket innebär att sjukdomen är väldigt svår att spåra och bli av med.

– För en kennelägare kan det alltså innebära att man blir tvungen att avliva sina bästa avelsdjur och det är ju fruktansvärt att tänka sig för den som är kennelinnehavare. Det här är något vi måste kämpa för att bli kvitt innan vi får mer av det.

Det finns alltså ett konstaterat fall, men det finns flera hundar som har varit i kontakt med smittade tiken.

– Smittspårningen går långsamt, men vi hoppas att den går bra naturligtvis. Man måste ta prover flera gånger för att få ett säkert resultat och det innebär att om man inte är tillräckligt försiktig så kan man både få falskt positiva och falskt negativa svar.

Import av hundar ökar enligt Jordbruksverket risken för smitta och kennelägare måste ställa hårdare krav.

– Kennelägare skall vara väldigt noggranna med vad de väljer för avelsdjur till sina respektive hanar och tikar. I vissa delar av Europa finns den här sjukdomen och eftersom den kan ligga dold och finnas utan att man ser det så behöver man ta prover. Gör man inte den provtagningen så riskerar man sitt avelsdjur.

Den oseriösa hundmarknaden gör det svårare att spåra och begränsa olika smittor.

– Problemet är ju att det finns många, många hundägare som inte har någon erfarenhet eller kunskap i botten när de köper sina djur. Det gör att det finns en stor marknad för oseriösa säljare som bara vill tjäna pengar.

Hundar som misstänks vara smittade isoleras direkt och eftersom det inte finns någon effektiv behandling så avlivas de hundar som har en konstaterad smitta:

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna kväsa den här smittan innan den sprider sig mer i landet för det vore en katastrof för uppfödarna om den spreds.

Så visar sig smittan

Brucella canis kan vara svår att diagnostisera eftersom det finns många andra möjliga orsaker till de symtom hunden visar. Vuxna hundar visar sällan symtom.

Här är dock några tecken att vara uppmärksam på:

Den mest typiska symtomen hos tikar är att de inte blir dräktiga, eller att de aborterar sina foster. Testikelförändringar är varningssignaler hos hanhundar.

Tikar kan ha kraftiga flytningar efter aborten.

Hunden kan bli allmänt trött och magra av.

Pälsen kan bli ful.

Lymfknutor kan vara förstorade.

En del hundar får kraftiga symtom på infektion i till exempel ögon, njurar eller hjärna.

Källa: Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (TT)

Fakta: Brucella canis hos hundar

Infekterade hundar sprider ofta smittan utan att själva visa symtom. Människor som kommer i kontakt med kroppsvätskor från smittade hundar kan smittas.

Sjukdomen är mindre farlig för människor och yttrar sig i influensaliknande symtom.

Om en hund smittas kan den aldrig bli av med bakterien - människor kan botas.

Hundar smittas av kroppsvätskor via mun, näsa och vid parning eller insemination.

Det finns ingen behandling med effekt. Som regel avlivas därför infekterade hundar.

Källa: Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista