Ingen ökad dopning i årets OS

Årets olympiska spel i Aten var inte de smutsigaste någonsin gällande dopning, som det har påståtts. Det hävdar Arne Ljungqvist, medicinskt ansvarig i Internationella olympiska kommittén, IOK. (P1-morgon)

– Jag vill med bestämdhet hävda att det är flera som har fastnat i nätet denna gången. Det är inte ett uttryck för att det är fler som dopar sig, utan att det är en betydande ökande risk att åka fast om man håller på med sånt här, säger Arne Ljungqvist.

Hur kan du vara säker på att det, att det ändå inte innebär att det är fler som har dopat sig?

– Därför att det är första gången som vi har det här heltäckande systemet som gör att de som verkligen håller på med sånt här åker fast. Det är cirka 10 000 idrottsmän som deltar i spelen och vi har gjort cirka 3 000 tester. Det är en bra statistik grund för att våga påstå att risken att åka fast har varit överhängande denna gång, medan det inte varit fallet tidigare, säger han.

Så då kan man säga att det är rekord i antalet avslöjade dopingsfall?

– Det är rekord i antalet avslöjande dopingsfall och också säkert det renaste spelet vi haft.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".