Pentagon evakueras efter jordskalv

USA:s försvarshögkvarter Pentagon och kongressbyggnaden Capitolium i Washington har evakuerats efter ett jordskalv med magnituden 5,9 som skakade den amerikanska östkusten.

Jordskalvet har fått magnituden 5,9 av seismologer och skakade den amerikanska östkusten från Virginia till Boston.

I centrum av Washington DC evakuerades enligt räddningstjänsten de flesta byggnader. Också domstolar evakuerades.

Sveriges Radios korrespondent Ginna Lindberg, som befann sig i sitt hem i centrala Washington när jordskalvet inträffade, berättar om hur det var:

– Det var en riktigt kraftig omskakning, jag rusade ut från mitt hem, det kändes som att hela huset skakade, en väldigt tydlig och kraftig omskakning.

– Det var otroligt obehagligt, alla sprang ut på gatan och det var helt uppenbart ett enormt skalv. Det är ovanligt på östkusten med ett sådant här kraftigt jordskalv, fortsätter Ginna Lindberg.

Skalvets epicentrum lokaliserades till söder om huvudstaden, nära Richmond i Virginia. Det kändes även i New York och så långt norrut som i Concord, New Hampshire. Byggnader skakade längs hela nordöstkusten.

Skalvet är ett av de största som inträffat på östkusten på flera årtionden.

Jordskalvet inträffade bara en kilometer under markytan, och eftersom det var så ytligt stördes även mobilnätet.

National Cathedral i Washington, som enligt Reuters är stadens högsta byggnad, fick vissa skador vid jordbävningen. Tre takspiror knäcktes och en fjärde lutar, säger en talesman för kyrkan till Reuters. Förutom det har det inte kommit några rapporter om större skador, även om många oroliga hade ringt till larmcentralerna, meddelar räddningstjänsten via Twitter.

Kontrolltornen utrymdes vid storflygplatserna Newark och John F Kennedy i New York, meddelade flygplatsmyndigheten. Torn och rullbanor inspekterades innan flygtrafiken återupptogs någon timme efter skalvet.

Ekot/TT