Attack mot civila i Falluja

I Irak har det amerikanska bombflyget dödat flera civila i staden Falluja. Attacken riktades mot ett bostadshus som påstås ha varit gömställe för den misstänkte lokale al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi.

I slutet av maj månad bombade det amerikanska flygvapnet vad man påstod vara ett terroristläger i Irak. Något som senare visades sig vara fel.

I stället framkom uppgifter att bomberna massakrerat ett 40-tal festande irakier som firade ett bröllop.

Attack riktad mot al-Zarqawi
Under natten till torsdag slog det amerikanska bombflyget till på nytt.

Enligt amerikanska uppgifter handlade det om en attack mot den påstådde al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi, vars anhängare använde ett av husen som gömställe.

Bostadshus träffades
Två hus träffades av robotar. Det har nu konstaterats att 20 irakier dödades, bland dem tre barn, en kvinna och en äldre man. Dessutom skadades sex personer, alla anhöriga till de dödade, enligt läkarna i det sunnimuslimska motståndsfästet i staden Falluja,

Mycket tyder på att de träffade husen var vanliga bostadshus. 

Det amerikanska militärkommandot i Irak säger i ett uttalande att man genomfört en så kallad precisionsattack, några fler kommentarer har inte lämnats.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista