Osäker framtid för Saab i Trollhättan

Jobben på Saab-fabriken i Trollhättan är hotade. Ägaren, General Motors, har beslutat att bara en fabrik av nuvarande två i Europa ska tillverka medelstora bilar.

Håkan Skött, kassör på Metallklubben på Saab i Trollhättan, är oroad efter beskedet.

– Exakt vad det innebär vet vi inte. Får Tyskland bilmodellen så har vi ingen framtida produkt som vi känner till idag. Det ser vi helt klart som ett hot.

Bara en fabrik behövs
På torsdagen kom beskedet att biltillverkaren General Motors ska koncentrera sin tillverkning av medelstora bilar till en fabrik i Europa. Kampen står mellan svenska Trollhättan och tyska Rüsselheim.

Enligt GM behövs bara en fabrik i Europa för den här tillverkningen. Det handlar till exempel om bilmodellen Opel Vectra och om efterföljaren till Saab 9.3.

Klart nästa år
Under första kvartalet nästa år ska GM besluta vilken ort som får tillverkningen. Sedan kommer förändringen att genomföras någon gång runt 2008, säger Håkan Skött på Metallklubben på Saab i Trollhättan.

Enligt honom är det oklart vad som kommer att hända med de 6 300 anställda på Saab i Trollhättan om fabriken inte får ta hand om tillverkningen av de medelstora bilarna.

– Får vi produktion då krävs det att vi anställer folk. Får vi det inte vet vi inte vad som kommer hända.

Hur tror du de dåliga försäljningssiffrorna i USA påverkar er?

– Jag tror inte att försäljningssiffrona påverkar var man ska lägga produktionen. Här handlar det om att bevisa att vi kan producera bilarna med rätt kvalitet och till rätt tid, säger Håkan Skött, på Metallklubben på Saab i Trollhättan.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.see

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista