Stor ökning på långsiktigt fondsparande

150 procents värdeökning på 10 år, så bra har det varit att spara i fonder. Branschorganisationen Fondbolagens Förening har gjort en studie som visar hur effektivt det har varit att spara i fonder de senaste tio åren.

– Ja, jag tycker att det har varit överraskande bra. Jag trodde själv när vi började studien att de här åren med djup nedgång skulle dominerat resultatet mer än vad det har gjort. 150 procent under tio år har fonder som placerat i svenska aktier gett. Det blir i snitt 10 procent per år. Jag hade inte väntat mig det, säger Pia Nilsson, VD för Fondbolagens Förening.

Har alla lika stor anledning att hurra för den avkastningen?

– Om man har varit med hela perioden. Men kom man in när börsen stod på topp 2000, då har man haft väldig otur.

Sverigefonder ger mest
Ganska hyfsat får man säga. 150 procent på 10 år, mellan 1994 och 2004, om man enbart räknar in dom populäraste Sverigefonderna, lite lägre eller 7 procent om alla tas med. Och sex procent blev det om man varit lite försiktigare och lagt pengarna i räntefonder.

Det där betyder att förmögenheten i fonderna har ökat från 203 miljarder kronor 1994 till 966 miljarder kronor vid halvårsskiftet i år, och av det är en tredjedel värdeökning och två tredjedelar nysparande.

För många fonder
Numera finns det 2600 fonder att välja på, vilket anses vara alldeles för många, och en översyn görs av framför allt mångfalden i PPM-systemet.

Fondsparande har betraktats som långsiktigt sparande, och med facit i hand, och de senaste fem årens kräftgång på börsen menar nu branschen att det där med långsiktigt ska förlängas lite.

– Det känns som det här med ”lång sikt” för tio år sedan, var fem år. När man tänker på aktier på lång sikt så ska man tänka i en sju till tioårsperiod. ”Lång sikt” har blivit lite längre, säger Pia Nilsson, VD på Fondbolagens Förening.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista