Anwar Ibrahim.

Populär malaysisk politiker frigiven

Malaysias mest uppmärksammade politiske fånge Anwar Ibrahim frigavs under torsdagen. Han utpekades länge som en blivande ledare i landet, men sparkades för sex år sedan, anklagades för sexuella avvikelser och korruption, och dömdes till ett långt fängelsestraff.

Efter frigivningen är han fast besluten om att åter spela en roll i malaysisk politik.

– Omedelbart ska jag sätta igång. Jag ska arbeta tillsammans med de oppositionella krafter som verkar för reformer.

Så sa den 57-årige Anwar Ibrahim i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur när han under torsdagen överraskande blev fri. Högsta domstolen i landet ogiltigförklarade det domslut som fällt Anwar för otukt. Sammanlagt var han dömd till 15 års fängelse för såväl korruption som otukt.

Ny premiärminister populär
Att Anwar frigavs hänger samman med det interna maktskifte som skedde för ett år sedan i Malaysia. Den praktiskt taget enväldige premiärministern Mahathir Mohamad avgick och efterträdaren Abdullah Ahmad Badawi upplever uppenbarligen inte Anwar som ett hot. Vid parlamentsvalet i Malaysia i våras vann Abdullah en övertygande seger och har befäst sin popularitet bland väljarna.

Anwar Ibrahim var länge nummer två i den politiska hierarkin i Malaysia. Han var allmänt tippad som regeringschefen Mahathirs efterträdare. Plötsligt för sex år sedan sparkades Anwar av sin chef. Han greps, slogs ned, anklagades för otukt och korruption.

Tusentals malaysier protesterade och demonstrerade, men de kunde inte rubba Mahathir som av allt att döma dirigerade domstolsväsendet. Trots svag bevisning fälldes Anwar.

Förbjuden att verka politiskt
Anwar Ibrahim är enligt malaysisk lag förbjuden att verka politiskt under de närmaste sex åren, men det är möjligt att den domen kan upphävas. Anwars fru Wan Aziza som är ögonläkare startade ett politiskt parti när Anwar fängslades, men partiet har fört en undanskymd tillvaro.

Det är knappast troligt att Anwar på kort sikt kan utmana premiärminister Abdullah.

När han blev fri kom han i rullstol. Han åsamkades en ryggskada när han greps och slogs ned för sex år sedan. Omedelbart efter frigivningen hoppas han på vård för ryggen i Tyskland.

Lars Gunnar Erlandsson
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista