Thailändska bärplockare från Finland i Sverige

1:55 min

Finskregistrerade bilar med thailändska bärplockare strömmar in över gränsen och nu fylls de norrbottniska skogarna av bärplockare från finska företag. Det gör att kampen om bären hårdnar eftersom det är ett mycket dåligt bärår.

– Det är en ny tendens, man har sett att de kör med väldigt gamla och risiga bilar och det sitter sex, sju personer i en gammal lada. Det är ett nytt förfaringssätt, säger Svante Puonu, tullchef i Karesuando.

För att bärplockare från länder utanför EU överhuvudtaget ska kunna komma till Sverige och jobba måste de få arbetstillstånd från Migrationsverket.

I Finland kan bärplockarna jobba under turistvisum och kan därmed åka över gränsen till Sverige i och med Schengenavtalet.

Men att de gör det för att utföra ett arbete är inte enligt reglerna säger Alejandro Firpo, jurist vid Migrationsverkets arbetstillståndsenhet.

– Det finns en risk att det är illegalt. En person från tredjeland får inte jobba i Sverige om de inte har arbetstillstånd i Sverige. Man kan inte ha finskt turistvisum och jobba i Sverige, det går inte. Man får inte göra det, säger Alejandro Firpo.

Svenska bärföretagare uttrycker nu en oro för konkurrensen ifrån öst och hävdar att finländska bärföretag medvetet skickar bärplockarna över gränsen till Sverige.

Risto Isohätäla är finsk bärföretagare i finska Kolari i närheten av Pajala och säger att han uppmanar sina plockare att stanna i Finland.

– Vårt arbete är i Finland jag kan inte följa med flera hundra thailändare. Jag kan inte gå bakom varje bil, det är omöjligt, säger Risto Isohätäla.

Alejandro Firpo vid Migrationsverket säger att det kan bli aktuellt med en dialog med de finska myndigheterna efter bärsäsongen men att man inte fått några indikationer om problemet tidigare.

– Vi har inte haft anledning att peka på det här som ett problem. Det är ingen som har aktualiserat det här för oss, det är ingen som har hört av sig till oss. Gränspolisen har inte ringt till oss och sagt att de har problem med människor som kommer med finska arbetstillstånd, det är ingen som har ringt och sagt det till oss. Det är inte ett problem för Migrationsverket, säger Alejandro Firpo.