Ökad spekulation med råvaror från jordbruket

3:43 min

Allt fler svenskar investerar i råvarufonder och andra finansiella produkter som innehåller jordbruksprodukter som vete, soja och kaffe. Men den ökade spekulationen i råvaror från jordbruket har gjort att prissvängningarna på mat blivit större än någonsin, vilket gör det svårt för såväl bönder som konsumenter i den fattiga delen av världen.

Ett exempel på jordbruksprodukter som handlas på råvarumarknaden är kaffe. När vi besöker Vietnam, som är världens näst största kaffeexportör näst efter Brasilien, är kaffepriset högt och allt fler bönder satsar på kaffe. Men innan skörden är bärgad kan priset hunnit gå ner dramatiskt och de småskaliga bönderna hamnar med stora skulder.

– Man får dra ner på allt utom det mest nödvändiga säger Yki Bulon Krong som är en av kaffebönderna vi träffar i Dak Lak-provinsen i Vietnam.

På vår resa åker vi också till Tay Nguyen-universitetet för att prata med experterna där om hur prissvängningarna drabbar bönderna i landet. Jordbruksforskaren Trung Than Khan är orolig för utvecklingen.

-- När priset är högt satsar även bönder med dåliga jordar på kaffe. Vissa överger grödor som de odlar för det egna hushållet. Det är dumt, för om priserna går ner kan en del tvingas sälja såväl hus och mark, säger han.

Under 2000-talet har priserna på robustakaffet som odlas i Vietnam svängt mellan 400 och 2 700 dollar per ton. Även priserna på andra jordbruksvaror som vete, majs och soja har svängt kraftigare än förr. Vid matkrisen 2008 beräknas de hastigt stigande matpriserna ha lett till att 63 miljoner människor blev undernärda, enligt Världsbanken. 

Handeln med råvarorna bedrivs via internationella börser där investerare köper och säljer så kallade terminskontrakt. Handeln har blivit populär när allt fler söker alternativ till aktier. På fem års tid ökade bara de amerikanska spekulanternas investeringar i råvaruindex från 13 miljarder dollar till 260 miljarder dollar. I Sverige har handelsbankens råvarufond på bara tre år fått in fem miljarder svenska kronor på sin nya råvarufond.

Priserna på råvaror har traditionellt sett styrts av reellt utbud och efterfrågan. Men de senaste åren har spekulationen i råvarorna i sig fått priserna att svänga mer än vanligt konstaterar Olivier de Schutter, FN:s särskilda rapportör för rätten till mat, som utrett frågan för FN:s räkning.

-- De här spekulanterna har inte någon kunskap om jordbruksråvaror. Spekulerar de att priset går upp så skapar det en självuppfyllande profetia och priset stiger utan egentlig orsak. Marknaden blir helt enkelt svår att förstå, säger han när vi ringer upp honom i FN-skrapan i New York.

Industriländernas organisation OECD och internationella valutafonden IMF har däremot länge sagt att spekulationer inte bidrar till prissvängningar på mat. Men i en nyligen publicerad rapport på uppdrag av G20 länderna har de ändrat sig.

-- Experterna visserligen är oeniga om i vilken utsträckning spekulationen påverkar prissvägningarna på råvaror men finansiell spekulation gör att prissvägningarna på kort sikt blir kraftigare, säger Carmen Carhill som är chef för politik och handel på OECDs direktorat för jordbruk livsmedel och fiske. 


Men några förslag på åtgärder för att stävja spekulationen kommer OECD inte med i rapporten.

Daniel Öhman Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista