Afrikanska ledare i möte om hungerkatastrofen

2:15 min

Inför mötet i dag med ledare från Afrika för att försöka få ihop mer pengar till de 12 miljoner människor som drabbats av torka och hunger i Östafrika kommer krav på att de afrikanska länderna själva ska hjälpa sina grannländer och inte bara be om pengar utifrån.

Musiker, författare, skådespelare och programledare från hela kontinenten har samlats i små korta You-tube-klipp för att hamra in budskapet till Afrikanska Unionen i dag - låt det här bli sista hungersnöden på den afrikanska kontinenten. Det är vårt eget ansvar att se till att det blir det.

Bakom kampanjen står en rad afrikanska gräsrotsorganisationer, tillsammans med några traditionella västerländska biståndsgivare.

Organisationerna anser att de afrikanska regeringarna har agerat alldeles för långsamt, säger Naisola Likimani i nätverket Femnet i Nairobi.

De bidrag som har kommit in hittills har inte räckt för att sätta stopp för lidandet, enligt organisationen, som bland annat hänvisar till FN:s siffror om att nästan lika mycket pengar till måste samlas in, drygt 1 miljard amerikanska dollar fattas.

Naisola Likimani säger att hennes organisation hoppas att de afrikanska regeringarna i dag ska ge så mycket de har råd med.

 – Många afrikanska länder må vara fattiga, men alla länder kan bidra med något, och det finns också olje- och mineralrika länder som kan ge mer, säger Likimani.

– Efter jordbävningen i Haiti var det flera afrikanska länder som ställde upp med bistånd, och efter tsunamin i Japan i våras gav runt 30 afrikanska länder bidrag - så pengarna finns, det är bara en fråga om prioriteringar, menar Likimani.

Sedan behövs också en rejäl debatt om varför hungersnöden alls har inträffat.

– Det som har hänt kunde ha förutsetts, säger Likimani, och organisationen skriver i sitt manifest att nöden i Östafrika i dag bara är ett extremt exempel på en matkedja som inte fungerar.  

– Afrika må vara en kontinent som drabbas av torka, men det måste inte betyda hungersnöd, om de afrikanska länderna börjar investera mer i kontinentens jordbruk.