EU-kommissionär: "Sänk spritskatten"

Den svenska regeringen bör sänka alkoholskatten. Bara så kan svenskars alkoholinköp i andra länder undvikas. Det säger EU-kommissionären Frits Bolkestein som är på besök i Sverige.

Fritz Bolkestein lät sig inte påverkas av att han besökte ett av länderna i brännvinsbältet. För EU-kommissionen är varans fria rörlighet överordnad allt annat.

Det gäller även folkhälsan, även om Bokestein sa att han visst hade förståelse för att alkoholism är ett stort problem. Men folkhälosproblemet bör lösas genom kampanjer som ändrar inställningen till alkohol.

Vill bryta monopolet
Fritz Bolkestein accepterar Systembolagets försäljningsmonopol fast det syns på honom att han inte tycker det är bra med monopol.

Däremot försöker EU-kommissionen nu se till så att Systembolagets försäljningsmonopol bryts upp genom att EG-domstolen ska se till så att det för privatpersoner blir tillåtet att köpa och importera alkohol via internet.

Fritz Bolkestein tror på seger i EG-domstolen.

– Erfarenheten visar att kommissionen vinner 80 procent av sina fall, så vi har en 80 procentig chans att vinna, säger han.

Vill göra upp med regeringen
Men helst av allt vill han ha en uppgörelse med den svenska regeringen.

– Vi kan förhandla ända fram till sista ögonblicket, alltså fram till dess att domstolens utslag ska komma, säger Fritz Bolkestein.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".