Samordnare till apatiska barn får kritik

På torsdagen tillsatte regeringen psykolog Marie Hessle som samordnare som ska förebygga att asylsökande barn drabbas av svår apati. Men Amnestys generalsekreterare är kritisk till om en samordnare räcker till.

Migrationsminister Barbro Holmberg motiverar varför hon anser att en samordnare ska förbättra situationen.

– Vi ser ju att vi har asylsökande barn i Sverige som blir apatiska, som reagerar oerhört allvarligt. Vi behöver samla de resurser som finns runt de här barnen.

– Jag tror att en samordnare dels kan samla och sprida kunskap om detta, men också hitta metoder för att förebygga och hitta familjer där barn är i riskzonen-

Vill kartlägga problemet
Marie Hessle är chef vid flyktingenheten i Stockholms läns landsting. Hon har arbetat på Karlslunds flyktingmottagning och haft uppdrag för Unicef och för Rädda Barnen i Kosovo och Bosnien.

Hon vill börja med att försöka förebygga att asylsökande barn blir apatiska och tänker dessutom kartlägga hur vanligt det är att barnen mår så dåligt.

Blandade reaktioner
Från organisationer som för asylsökandes talan är reaktionerna blandade. Amnestys generalsekreterare Carl Söderberh säger till Ekot att å ena sidan är det bra att barnens situaiton kommit upp, men samtidigt är han skeptisk till att en samordnare räcker till.

Att barnen mår så dåligt visar på stora brister i handläggningen av alla ärenden och Carl Söderberh säger att han är beklämd över att regeringen gömmer sig bakom de sjuka barnen för at motivera att asylprocessen ska snabbas på.

Tänker på nuläget
Ordföranden för FARR, flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, Michael Williams, tänker på de barn som redan ligger apatiska nu.

– Det är glädjande att man uppmärksammar frågan och blickar framåt. Men samtidigt finns det hundratal barn i landet som utvecklat svåra symptom och vi undrar vilket öde de går till mötes. Tyvärr får vi en del rapporter om verkställigheter av barn som är apatiska.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".