Unga informerar unga om könsjukdomar

I Umeå liksom i övriga Sverige ökar könssjukdomen klamydia kraftigt och nu försöker ungdomar informera andra ungdomar om problemet. Det är en del av det projekt som pågått under sommaren där de unga själva fått formulera hur de vill bli informerade om sexuellt överförbara sjukdomar.

Bahja Dubad är en av dem som delar ut fräcka kondometuier och kondomer på torget i Umeå.

– Man ska inte göra kampanjer av typen: ”så och så många personer har klamydia”. Om man ser det på tv tar man inte det till sig. Men om man i stället skriver: ”så och så många ungdomar får klamydia efter ett besök på krogen i Umeå en fredagskväll” tar man till sig det mer. Det blir mer som ett chockbesked, säger hon.

Stöttas med aidspengar
Bahja Dubad är sjutton år och hon och de sex andra i projektgruppen har stöttats av Folkhälsoinstitutets aidspengar. Hon har mycket bestämda åsikter om hur informationen om sexuellt överförbara sjukdomar ska se ut.

Den ska göras på lokal nivå med slagkraftiga och konkreta exempel med namn på inneställen och raggningshak. Gruppen kan också tänka sig grafitti.

En förändring behövs
Det handlar om att vara där de unga är och Joanna Glad, Smittskyddsenheten i Umeå, kan bara hålla med. Det behövs en förändring, anser hon.

– Jag tror att när ungdomarna själva tar upp och diskuterar sådana här saker med varandra blir det intressantare än om myndigheterna säger att du ska använda kondom, till exempel. Då blir man ju bara anti, säger Joanna Glad.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".