Lutar åt höger.

Nya EU-kommissionen mer högerbetonad

Den nya EU-kommissionen lutar politiskt sett mer åt höger än den avgående. Det anser några statsvetare från olika länder som Ekot har talat med.

– Den nya EU-kommissionens politiska tyngdpunkt kommer att ligga något mer åt höger än den tidigare. Både antalet centerhögerkommissionärer och de sakområden som de kommer att ansvara för tyder på det, säger den brittiske statsvetaren Christopher Lord, vars EU-forskning har gjort honom omtalad i den akademiska världen.

Tydlig högerprofil
Andra statsvetare håller med. Björn Hörl, som ursprungligen kommer från Tyskland, och nu doktorerar vid univiersitet i Uppsala, tycker att den nya EU-kommissionens högerprofil är mycket tydlig. Titta bara på vem som ska bli miljökommissionär, säger han.

– Nu har man satt dit en grekisk kommissionär och grekisk miljöpolitik är på en ganska låg nivå jämfört med den svenska.

Menar du att det är ett medvetet sätt att försvaga EU:s politik genom att låta Margot Wallström få en annan portfölj?

– Det tror jag säkert. Jag tror inte att konsument- och miljöintressena har lika stor möjlighet att påverka den nya kommissionen inom konsument-miljöpolitiken som de hade under Prodi-kommissionen, säger Björn Hörl.

Prioriterar ekonomiska frågor
Den nya EU-kommissionens ordförande Barroso har också tydligt deklarerat att det är ekonomiska reformer som står högst upp på dagordningen för de kommande åren och det tolkas också som att miljön och de sociala frågorna kommer att få lägre prioritet.

Men Magnus Blomgren, statsvetare vid universitet i Umeå, påminner om att Romano Prodi använde nästan samma slags ord när han tillträdde som EU-kommissionens ordförande för fem år sedan.

– Frågan är om skillnaden är så avgrundsstor, det är jag inte så säker på. Men det är klart att det är en programmatisk förklaring åt vilket håll Barroso vill dra kommissionen.

Kan man automatisk säga att miljöfrågor och sociala frågor kommer att graderas ner när han så betonar de ekonomiska frågorna?

– Nej, det kan man inte säga, men däremot kanske det finns skäl att bevaka det lite extra. Det är klart att hela kommissionens agenda förflyttas inte bara för att man byter kommission utan det är är många frågor som ligger i systemet i dag som hanteras på olika sätt. Men om det stämmer med det han säger så är det väl rimligt att han tar den typen av initiativ, säger Magnus Blomgren.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".