Unga behandlas illa på sommarjobbet

Trots omfattande upplysningskampanjer har situationen för sommarjobbande ungdomar varit svår även i år. Hos LO har antalet anmälningar till jourtelefonen om missförhållanden på sommarjobb, ökat med nära 60 procent jämfört med förra året.

Studerande Malin Schweidenbach fick ett sommarjobb där arbetssituationen bara blev sämre ju längre tiden gick.

– Rasterna var alldeles för korta och för få. Man fick inte gå på toaletten om man inte hade rast. Lönerna sänktes och när vi frågade varför, blev hon arg. Det gick inte att prata med henne om det, säger Malin Schweidenbach.

Hur upplevde ni ungdomar att ni blev behandlade?

– Man kände sig överkörd, det kändes som att hon försökte tjäna pengar på billig arbetskraft.

Fler samtal i år än tidigare
Malins fall är inte unikt. Trots att LO under sommaren, liksom tidigare år, drivit en kampanj för att sommarjobbande ungdomar och deras arbetsgivare ska känna till sina rättigheter och skyldigheter och trots att även lokala arbetsförmedlingar har informerat, så har utfallet även denna sommar varit negativt.

På LO:s jourtelefon har man registrerat inte mindre än 2 700 samtal kring problem på sommarjobben, vilket är en ökning med 58 procent sedan förra året.

Sammanlagt har runt 3 000 ungdomar hört av sig och de allra flesta av dem, 37 procent, har råkat illa ut inom hotell- och restaurangbranschen.

Regelvidriga uppsägningar
Enligt LO:s ungdomsombudsman, Johan Ingelskog, har man i år, förutom det vanligaste problemen; försenade eller uteblivna löner, sett fler fall än vanligt av plötsliga, regelvidriga uppsägningar.

– Det beror på att restauranger och caféer som har utomhusserveringar hade dåligt väder i början av sommaren. Då får ungdomarna gå hemma utan lön, eller de blir uppsagda därför att restaurangen eller caféet inte har några gäster. Men jag brukar säga att om du jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal och du saknar anställningsbevis, vilket nästan alla de ungdomar som tar kontakt med oss gör, då är du i princip rättslös. Det är i princip omöjligt att bevisa vilket avtal ni hade muntligt, eller vilka rättigheter du har, säger Johan Ingelskog.

Tuff kamp om sommarjobben
Malin Schweidenbach ringde LO på deras jourtelefon. De kontaktade i sin tur arbetsgivaren, som förhoppningsvis skärper sig till nästa sommar, men Johan Ingelskog säger att det är en mycket hård situation för ungdomar.

– Många känner sig pressade, de vet att det finns en armé av ungdomar som är beredda att ta deras jobb ifall de ställer för mycket krav. Det är så de upplever det. Alltså, den som erbjuder jobbet till lägst lön och arbetsvillkor, den får jobbet. Det har alltså blivit en auktion på sommarjobb, säger han.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista