USA vill ha hårdare tag i Sudan

USA:s FN-ambassadör kritiserar FN:s specielle sändebud till Sudan för att inte vara tillräckligt kritisk mot regeringen i Khartoum i sin rapport till FN:s säkerhetsråd. Sändebudet Jan Pronk sa i sin rapport att Sudans regering har rättat sig efter vissa av FN:s krav men inte i alla.

Regeringsstyrkor fortsätter att angripa flyktingar i Darfur-provinsen, till och med med attackhelikoptrar, sa USA:s FN-ambassadör John Danforth. Han anklagade FN för att inte vara tillräckligt hårda i sina fördömanden av regeringen i Khartoum och för att lita till regeringen för att skydda flyktingarna, samma regering som stödjer de milisgrupper som mördar, våldtar och tvingar människorna på flykt.

FN:s sändebud Jan Pronk uppmanade i sin rapport Sudans regering att släppa in fler fredsbevarande soldater än de omkring 300 som finns där nu. Det skulle behövas mer än tio gånger så många och med ett större mandat, sa Jan Pronk.

I sin rapport listade han områden där Sudan har rättat sig efter FN:s krav men han slog också fast att regeringen inte har satt stopp för Janjawid-milisen. För en månad sedan hotade säkerhetsrådet med att vidta sanktioner om inte regeringen avväpnade milisen, men inga sanktioner väntas nu inom den närmaste tiden. Jan Pronks rapport gjorde klart att FN inte förväntar sig att krisen i Sudan kan lösas på så kort tid.

Caroline Saliznger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".