Sydafrika kritiserar Natobombningar i Libyen

2:07 min

Alla gläds inte över rebellernas framgångar i Libyen. Nato borde ställas inför rätta i den internationella krigsförbrytardomstolen ICC för sina bombningar i Libyen, anser Sydafrikas regering, som är mycket kritisk till utvecklingen i Libyen.

Nato försöker ge intryck av att rebellerna i Libyen agerar på egen hand, men det finns klara kopplingar och samarbete på den nivån, sa Sydafrikas vicepresident Kgalema Motlante nu i veckan.

Den internationella krigsförbrytardomstolen ICC har redan utfärdat en order om att gripa Kadaffi. Frågan är om ICC nu kan lyckas få fram information om kopplingarna mellan Nato och rebellerna och ställa de ansvariga inför rätta, inklusive Nato-befälhavare på marken, sa Motlante.

Tidigare har både Sydafrikas president Jacob Zuma och flera av landets ministrar upprepade gånger fört fram sina åsikter till bland andra europeiska kollegor - att Nato måste slut bomba Libyen.

Jacob Zuma fanns med i den grupp som Afrikanska Unionen, AU, sände ut för att försöka hitta en förhandlingslösning mellan rebellerna och Libyens ledare Kadaffi. Men det sa rebellerna blankt nej till, så länge Kadaffi fortfarande fanns kvar på sin post.

Vår lösning hade sparat många människoliv, sa Sydafrikas president nu i veckan, men Natos bombningar satte ett effektivt stopp för alla fredliga försök, menade Zuma.

Sydafrika, som just nu sitter i FN:s säkerhetsråd, röstade ja till flygförbudszonen över Libyen som skulle skydda civila, men har i efterhand sagt att Nato med sina bombningar har överträtt vad FN-resolutionen gav mandat till, och att Nato har varit ute efter att aktivt byta regim i Libyen.

Afrika är kontinent där många ledare är känsliga för inblandning utifrån, i en blandning av misstänksamhet mot gamla kolonialmakter och rädsla från odemokratiska ledare, att de också ska sitta löst efter den demonstrationsvåg som har svept över arabvärlden.

Men även inom Afrikanska unionen går åsikterna isär. Till exempel uppmanade Botswanas president, Ian Khama, Kadaffi att avgå redan när upproret i Libyen inleddes i våras, och i nu i veckan har både Nigeria och Etiopien erkänt rebellernas övergångsråd, som det libyska folkets nya representanter.

Maria Sjöqvist, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.