Bush på konventet tillsammans med sin fru, Laura.

Bush talade om säkerhet på konventet

Vid republikanernas konvent i New York höll president George Bush natten till fredagen det tal som beskrivits som ett av de viktigaste i hans försök att bli omvald. Inför delegaterna började Bush med att acceptera nomineringen som sitt partis presidentkandidat.

– Jag är hedrad över ert stöd och godtar nomineringen till presidentkandidat.

På en upphöjd scen mitt i Madison Square Garden, med jublande anhängare med USA-skyltar och mot en bakgrund av videodukar med amerikanska flaggor så var Bush målsättning att med en kombination av visioner och konkreta förslag visa att han är en stark och beslutsam ledare för framtiden.

– Om USA visar osäkerhet eller svaghet under det här decenniet kommer världen att gå mot en tragedi. Det kommer inte hända med mig vid rodret, förklarade Bush.

Det var ett tema som återkom i talet. Att utmåla sig som en ledare är en viktig del i strategin att fånga upp de väljare som ännu inte har bestämt sig.

Vill ha skattelättnader
Det handlade också om att presentera förslag om bland annat permanenta skattelättnader, satsningar på skolor, fler privata initiativ i socialförsäkringssystemet men de flesta ekonomiska satsningar var kända sedan tidigare. Det kraftiga underskottet i de amerikanska statsfinanserna medger helt enkelt inte några nya dyra reformer.

Gång på gång pekade Bush på skillnader i hans och den demokratiske utmanaren John Kerrys politik, utan att använda lika aggressiva angrepp som vicepresident Cheney gjorde kvällen före.

Försvarade Irakkriget
Bush tog också upp Irakkriget som han försvarade med att det inte gick inte att lita på en galning som Saddam Hussein.

Det var naturligtvis uttalanden som gick hem hos de redan troende i publiken, men den stora och viktiga frågan är om Bush tal tilltalade de osäkra väljarna och om den sittande presidenten får ett ökat stöd efter konventet som republikanerna tror och hoppas på.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".