Fästingar borrar sig fast i huden och kan sprida TBE-smitta. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Fler smittas av TBE från fästingar

1:14 min

Antalet personer smittade av TBE väntas blir rekordmånga i år. Hittills i augusti har 66 fall rapporterats och det är fler under en enskild månad än de senaste fyra åren.

– Det ser ut som det kommer att bli fler fall totalt om man ser till hela 2011. TBE-säsongen började tidigt, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Ökningen handlar mycket om vädret, som både påverkar om det finns mycket fästingar och om människor väljer att vara utomhus. Dessutom spelar det in hur mycket värddjur, som till exempel rådjur, det finns.

TBE, alltså hjärninflammation som orsakas av fästingar ger hög feber och huvudvärk och kan leda till kramper och förlamning.

Hittills i år har det anmälts 144 fall, förra året var det 174 totalt under året. Hittills i augusti handlar det om 66 fall, det är mer än dubbelt så många som för ett år sedan.

Fler har drabbats trots att många valt att vaccinerat sig. På flera platser har trycket varit så stort att vaccinet har tagit slut.

Det märks också en spridning av smittan, personer i områden där det tidigare inte förekom TBE har drabbats.

– Dels har infektionen spridits sig, så att den även finns på västkusten nu, sen sprider den sig också en bit bort från de stora sjöarna och havet. Nu finns det även fall i inlandet, säger Marika Hjertqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista