Striderna fortsätter i Libyen. Foto: Francois Mori/Scanpix.

Ekots direktrapportering om Libyen 26/8

1:00 min

Muammar Kadaffis män fortsätter att göra motstånd medan det fortfarande är oklart var han håller hus. I tv-sända uttalanden i dag uppmanade Kadaffi sina anhängare till kamp mot rebellerna. I huvudstaden Tripoli hittas många döda efter de senaste dagarnas strider där, och många är skadade. Det är akut brist på personal, mediciner och utrustning.

12:17

12:15

07:10

FN manar samtliga parter i Libyen till lugn och att de stridande måste undvika våldsdåd och hämndaktioner.

-Vi uppmanar samtliga som har någon typ av auktoritär position i Libyen, även de som för befäl för trupper på marken, att aktivt se till att inga brott eller hämndaktioner utförs, sade Rupert Colville som är talesperson för FN i mänskliga rättighetsfrågor till Reuters.

05:14

USA:s utrikesminister Hillary Clinton vädjade på torsdagen om stöd för det "nya Libyen" och uppmanade rebellerna att vända blad och bygga en trygg, demokratisk stat.

Hon uppmanade dem att göra allt för att bekämpa våldsam extremism när landet reser sig ur askan efter revolten.

Samtidigt måste rebellregeringen säkra Libyens vapenarsenal, som annars riskerar att hamna i orätta händer.

- I det nya Libyen ska det inte finnas utrymme för hämndattacker och repressalier. Libyens framtid blir fredlig bara om ledarna och folket når ut till varandra i en anda av fred, sade hon.

00:20

För första gången meddelar rebellerna officiellt att de flyttar högkvarteret från Benghazi i östra Libyen till huvudstaden Tripoli, rapporterar AFP på torsdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista