Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedläggningsvåg hotar bilfabriker i Västeuropa

Ett stålbad väntar den europeiska bilindustrin. I går blev det känt att SAAB-fabriken i Trollhättan, kan förlora tusentals jobb. Dessutom kommer fler farbiker att slås ut och den europeiska tillväxten kommer ske i öst enligt de experter Ekot talat med.

Analyshuset Global Insight i Storbrittannien har analyserat världsproduktionen av bilar och gjort en prognos fram till år 2009 som ekot tagit del av.

Det ser dystert ut för Västeuropa och USA. I Nordaemerika förutspås produktionen att falla och i Västeuropa kommer den bara öka marginellt. Östeuropa kommer däremot nästan att dubbla sin produktion på bara fem år på grund av låga arbetskostnader och skatter.

-Faktum är att nästan alla nya fabriker som tillkommit de senaste åren har placerats i Östeuropa. Det säger Nigel Griffiths, prognoschef för bilindustrin på Global insight.

-

Den här utvecklingen har bara börjat och kommer accellerera de närmaste två till fyra åren säger Nigel Griffith.

Pressen på biltillverkarna kommer från alla håll. En rad viktiga råvarupriser som gummi,allumminium och stål har stigit kraftigt samtidigt ökar konkurrensen från länder i Asien och östeuropa. Lägg därtill en fallande dollar och en kraftig överproduktion av bilar i världen.

Det här kommer leda till att ett stort antal fabriker måste läggas ned, många av dem i Västeuropa, det tror Nigel Griffiths och det tror också Matts Carlsson bilindustrianalytiker på Göteborg management institute.

Det finns dock hopp för Sverige och såväl Saab och Volvo som allt mer försöker fokusera på att tillverka dyra och bilar i den så kallade premiumklassen. Här är prispressen inte riktigt lika stor som när det gäller billigare bilar. Dessutom har Sverige andra konkurrensfördelar enligt Matts Carlsson.

                                                                  Daniel Öhman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".