Tummen ner för enhetliga bolagsskatter

Många av dom nya EU-länderna har betydligt lägre bolagsskatter än EU:s gamla medlemsstater. Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder har klagat på dom nya EU-ländernas låga bolagsskatter. Men det är inget EU-kommissionären Fritz Bolkestein tänker ta hänsyn till.

-Jag tänker inte förslå några förändringar i skattesatserna så så dom nya centraleuropeiska EU-länderna kan lugnt fortsätta bestämma hur dom vill beskatta sin företag, sa Fritz Bolkestein när han besökte Stockholm i går.

Däremot vill Bolkestein försöka genomföra en annan sorts harmonisering.

EU-kommissionen vill att alla länder ska beräkna sina bolagsskatter på samma sätt. Skatten ska bestämmas utifrån samma skattebas så att det ska gå att jämföra länderna med varandra. Så är det inte i dag. Skatterna räknas fram på olika sätt och procentsiffran säger inte hela sanningen.

-Det betyder att det är svårt att jämföra lönsamheten mellan olika företag i olika länder, sa Bolkestein.

Frågan om hur skatterna ska räknas fram ska diskuteras när EU:s finansministrar möts i Hollands huvudstad Haag i slutet av nästa vecka. Bolkestein inser att det kan bli svårt att få alla att komma överens.

Men i den EU-grundlag som gäller just nu, Nice-fördraget, finns en möjlighet för ett mindre antal länder att börja beräkna skatten efter samma villkor och det är det Bolkestein hoppas ska gå att genomföra.

                                                                 Herman Melzer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".