Klart med danskt riksdagsval 15 september

1:27 min

Torsdagen den 15 september blir det riksdagsval i Danmark. Det meddelade den danske statsminister Lars Lökke Rasmussen i dag.

– Jag har meddelat hennes majestät drottningen att vi utlyser val till Folketinget torsdagen den 15 september, sade den danske statsministern i dag och bekräftade därmed den senaste veckans rykten om ett val i september.

I Danmark kan regeringen utlysa riksdagsval med tre veckors varsel under ett valår – dock måste valet hållas senast i november.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen tillhör det liberalkonservativa Venstre som tillsammans med Konservative Folkeparti styr landet med stöd av Dansk Folkeparti. Det har de gjort de senaste tio åren.

I sitt tal i dag pekade statsministern på att regeringen drivit en ekonomiskt ansvarstagande politik som gjort att Danmark klarat sig bättre än många andra länder genom den ekonomiska krisen.

Den senaste opinionsmätningen visade ett majoritetsstöd för oppositionen som leds av Socialdemokraterna.

Anledningen till att valet genomförs just nu är enligt statsministern att man vill att den nya riksdagen ska vara på plats när Folketinget öppnar i oktober för att snabbt kunna besluta om de olika reformer som föreslagits för att öka tillväxten – bland annat en omdiskuterad förändring av det i dag gynnsamma pensionssystemet.

Statsministern avslutade sitt tal med att önska alla danskar ett bra val.

Fakta: Valet i Danmark

Danmarks parlament folketinget väljs på fyra år.

Den danske statsministern kan när som helst under den perioden utlysa nästa val.

I innevarande valperiod måste valet hållas senast 12 november.

Högerregeringar har avlöst varandra sedan 2001.

Statsminister Lars Lökke Rasmussen och hans eget högerliberala Venstre regerar samman med Konservative.

Oppositionen leds av statsministerkandidaten S-ledaren Helle Thorning-Schmidt. Socialdemokraterna samarbetar nära med Socialistisk Folkeparti med stöd från vänsterradikala Enhedslisten och vänsterliberala Radikale.

Partierna Liberal Alliance men framför allt Dansk folkeparti räknas in i högerblocket som stödpartier. (TT)

Jenny Sanner Roosqvist, Helsingfors

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.