Spansk kris slår ut viktiga samhällsfunktioner

2:18 min

Den ekonomiska krisen i Spanien har nu lett till att basala samhällsfunktioner slutat fungera, när de olika autonoma regionerna inte längre kan betala för sophämtning, barnomsorg och subventionerade mediciner.

I vissa autonoma regioner har de kommunalt anställda inte fått lön på flera månader, och företag som har kommunen som främsta uppdragsgivare har gått i konkurs.

I Castilla-La Mancha har apotekarna inte fått betalt på tre månader, och har nu beslutat sig för att hålla stängt i protest.

– Politikerna i Castilla-La Mancha är skyldiga oss apotekare 125 miljoner euro, det vill säga över 1,1 miljard kronor. De har inte betalat oss sen i maj, säger Alvaro Rodriguez som driver det enda jouröppna apoteket i den lilla staden Talavera de la Reina, strax sydväst om Madrid.

Alla andra apotek i stan har stängt i protest, så kön är lång med kunder framför disken. Alla är upprörda över situationen:

– 99 procent av mina kunder säger att det här är droppen, sjukvården kan man inte sätta på spel, säger Alvaro.

Orsaken till konflikten är att regionregeringen i Castilla-La Mancha inte längre kan betala för de subventionerade mediciner spanjorerna hämtar ut från apoteken, som i sin tur sen skickar notan till kommunen.

– Flera apotek har nu stora skulder till läkemedelsbolagen och har redan börjat avskeda folk, vissa kommer snart att gå i konkurs, säger Alvaro Rodriguez.

Det är inte bara i Castilla-La Mancha som den ekonomiska krisen nu blivit akut. Listan kan göras lång på regioner där politikerna inte längre kan betala ut löner till de anställda.

Viktiga samhällsfunktioner som sophämtning, renhållning och barnomsorg helt eller delvis slutat fungera.

Olika regioner drabbas olika hårt eftersom vissa är ekonomiskt starkare än andra, något som väcker ilska bland spanjorer som upplever sig förfördelade.

– Det gör mig ont att säga det, men Spanien börjar likna en bananrepublik, säger Alvaro Rodriguez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista