Flera döda i explosion i Abuja

1:45 min

I Nigeria exploderade i dag en sprängladdning på FN-högkvarteret i huvudstaden Abuja. Minst 18 personer har dödats och uppemot 60 är skadade.

Ambulanser, brandmän och soldater fyller nu gatorna kring FN-högkvarteret i Abuja, många allvarligt skadade har förts till sjukhus och räddningspersonal letar fortfarande efter människor som kan ligga kvar i det söndersprängda huset.

– Alla på nedervåningen måste vara döda, jag såg deras kroppsdelar ligga utspridda, säger en tjänsteman som arbetar för Unicef på FN-kontoret, som är gemensamt för en rad FN-organ i landet.

All personal har evakuerats från byggnaden vars två nedersta våningar i princip är helt utblåsta, ett stort hål har sprängts bort och det finns risk att hela den numera sotsvärtade byggnaden ska rasa samman, enligt lokala medier.

Sprängladdningen utlöstes från en bil som körde rakt igenom flera säkerhetsbommar och sen in i byggnadens entré innan den exploderade.

Attentatet liknar det som utfördes mot polishögkvarteret i Abuja i början av sommaren, när en bil med sprängmedel kördes in på parkeringsplatsen vid polishuset av vad som tros ha varit en självmordsbombare.

Det attentatet tog den militanta islamistiska extremistgruppen Boko Haram på sig, men ännu har ingen sagt sig ligga bakom dagens attack.

Men de lokala myndigheterna misstänker genast just Boko Haram, eller al-Qaida gren i Sahel-området, med förkortningen Aqim.

Nya uppgifter om misstänkta kopplingar mellan de två islamistorganisationerna har kommit fram bara de senaste veckorna.

Det här är en allvarlig upptrappning av säkerhetsläget i Nigeria, säger en källa inom den nigerianska säkerhetsapparaten till nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är inte en attack på Nigeria utan på världen, sa Nigerias utrikesminister efter att hon besökt den sargade FN-byggnaden och "sett chocken i människors ansikten", som hon själv uttryckte det.