Annie Lööf stöds av flera Centergrupper

2:12 min

Flera grupper inom Centerpartiet har nu bestämt sig för vem de vill se som ny ledare för partiet. Ungdomsförbundet, Centerkvinnorna och Centerstudenterna gav i förmiddags beskedet att Annie Lööf är deras kandidat.

Gunilla Hjelm är ordförande för Centerkvinnorna. Hon säger att Annie Lööf är bäst av kandidaterna på jämställdhetsfrågor.

– Till exempel handlar det om frågan om kvinnors representation i bolag och styrelser men det handlar också om företagsfrågan, om hushållsnära tjänster och lagen om valfrihet. Det finns ett antal frågor där hon är stark, säger Gunilla Hjelm.

Det är på Centerns partistämma i slutet av september som partiet ska välja en ny ledare efter Maud Olofsson. Valberedningens tre kandidater är Anna-Karin Hatt, Annie Lööf och Anders W Jonsson.

Ekot har tidigare berättat att de flesta partidistrikt som har bestämt sig hittills förordar Annie Lööf. Nu står det alltså klart att hon har ett starkt stöd även bland Centerns kvinno- och ungdomsförbund.

Hanna Wagenius som är ordförande för Centerns ungdomsförbund berättar vilka konkreta frågor som hon tycker att Annie Lööf har visat sig extra bra på.

– Det handlar bland annat från vår sida om arbetslösheten som hon har visat att hon har prioriterat i tidigare förhandlingar. Det handlar om miljöfrågan där hon har varit väldigt tydlig, det handlar om att ta ett ekonomiskt ansvar för Sverige och prioritera jobbskapande åtgärder som kan komma upp i budgetförhandlingarna, säger Hanna Wagenius.

Centerstudenternas ledare Anna Sandström säger att Annie Lööf har många bra egenskaper som ledare.

– Vi tycker att hon har visat sig vara en modig person. Vi tror att hon kommer att sticka ut i allians-samarbetet, det har hon exempelvis visat inför behandlingen av FRA-lagen. Framförallt kom vi fram till att Annie är den person som inte kommer att rubba på våra ideologiska värderingar om att sätta individen i centrum, säger Anna Sandström.

Annie Lööf har hela tiden varit favorittippad till posten som ny ledare för Centerpartiet, trots sin relativa ungdom och trots att konkurrenten Anna-Karin Hatt har betydligt mer erfarenhet och redan sitter i regeringen.

Men lovorden för Annie Lööf är ändå många och Hanna Wagenius säger att ungdomsförbundet hade lätt att fatta beslut om att Lööf är deras kandidat.

– Inom vårt ungdomsförbund har vi märkt att det har funnits ett väldigt starkt stöd för Annie, så för oss har det varit ett väldigt lätt val. Troligtvis har det varit det för andra också. Annie är en fantastisk människa och en fantastisk ledare, säger Hanna Wagenius.