Rebeller i strider i Abu Salim, Tripoli. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

Häftiga strider vid gränsövergång till Libyen

1:36 min

I Libyen har det brutit ut nya strider på flera håll i dag. Bland annat har mål i Kadaffis hemstad Sirte anfallits av Natoplan och det rapporteras om häftiga strider vid den största gränsövergången från Tunisien.

En bunker i Kadaffis sista riktiga och viktiga fäste Sirte och ett stort antal militärfordon, mål för Natoattacker från brittiska stridsflygplan i dag, samtidig har rebellarmén omringat staden från två håll och i vågor rasar häftiga strider i den till stora delar Kadaffitrogna staden.

Vid den viktigaste gränsövergången till Tunisien, Ras Jidr, vajar fortfarande den gröna regimflaggan, men också där rapporteras om strider i dag.

Rebellerna har tidigare betonat vikten av att kontrollera den största av de två riktiga gränsövergångarna från Tunisien, för att lättare få in bränsle, mat, mediciner och andra förnödenheter i landet, dock tycks ännu den gröna Kadaffiflaggan vaja vid gränsen.

I Tripoli säger rebellerna att de har ett starkt övertag, men sporadiska skottlossningar hörs och rebeller har i dag gått från hus till hus i stadsdelen Abu Salim i sökandet efter Kadaffitrogna och krypskyttar.

Också flygplatsen har anfallits, av regimstyrkor.

Samtidigt rapporteras att situationen på flera sjukhus i Tripoli förvärras, personal kan inte ta sig till sina arbetsplatser på grund av strider och av rädsla för krypskyttar, många patienter dör för att de inte får vård.

Ett bakslag för rebellerna är att Afrikanska Unionen, tidigare med starka band till Kadaffi, inte tycks vilja erkänna övergångsrådet NTC, det uppger västdiplomater.

Inte heller i dag syns något spår av mannen som efter 42 års styre förvandlats från diktator till villebråd, Muammar Kadaffi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista