AU erkänner inte övergångsrådet i Libyen

1:19 min

Afrikanska unionen (AU) erkänner i nuläget inte övergångsrådet som den styrande makten i Libyen.

Afrikanska unionen, AU kunde i dag inte enas om att erkänna rebellernas övergångsråd i Libyen som landets nya legitima regering. AU uppmanade i stället till en samlingsregering.

– Det är för tidigt än, så länge som det fortfarande pågår strider, sa Sydafrikas president Jacob Zuma efter AU-mötet om Libyen, där unionens medlemmar inte kunde komma överens om att erkänna de libyska rebellernas nya styre.

I stället manade AU till en nationell övergångsregering där alla parter får plats, alltså även Kadaffi-anhängare.

Kadaffi har med Libyens oljepengar köpt sig många bundsförvanter runt om på kontinenten genom åren. Både med stöd till några av dagens presidenter när de själva var rebeller en gång i tiden, och de senaste åren med infrastrukturprojekt och flotta hotellbyggen på sina håll i Afrika. 

Inte minst har Kadaffis stöd till den Afrikanska unionen, som en av de största finansiärerna, varit mycket betydelsefullt för AU, som börjat bli en röst i världen för Afrika, där många fattiga länder känt att de annars sällan kommer till tals.

Flera av länderna som fått Kadaffis stöd har under hela upproret tvekat att vända honom ryggen, och flera, som Sydafrika, har varit mycket kritiska till Natos inblandning i striderna.

Men kontinenten är splittrad - de libyska rebellernas flagga vajar redan på den libyska ambassadens tak i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad där AU har sitt högkvarter.

Uppåt 20 afrikanska länder har redan på egen hand erkänt det libyska övergångsrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista