Ambulanssamarbete för snabbare hjälp

Landstingen i Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland ska starta en gemensam SOS-central för att samordna ambulanssjukvården. Målet är att fler ska kunna få rätt hjälp snabbt. (SR Dalarna)

Lars Engerström, chefsläkare på SOS i Falun exemplifierar med en ambulans från Dalarna som har kört ner en patient till Akademiska sjukhuset i Uppsala och på hemvägen befinner sig utanför Sala när SOS-centralen i Västerås får ett samtal om en misstänkt hjärtinfarkt.

– Då ser SOS-centralen i Västerås på den digitala kartan att den här ambulansen som är på väg hem till Falun är den absolut närmaste av alla ambulanser, då tar man dalaambulansen som tar hand om den här patienten, behandlar och kör patienten till Västerås, säger Lars Engerström.

Sammanlagt 125 ambulanser
Tanken är att samarbetet mellan landstingen ska förändra ambulanssjukvården. Förutom den SOS-central som redan finns i varje län kommer en gemensam central att startas i Falun i början av nästa år.

Operatörerna i Falun ska via en digital karta kunna ha full kontroll över var de 125 ambulanserna i området finns.

Sjuksköterskor ger råd
Dessutom ska sjuksköterskor från Falu lasarett arbeta på centralen för att kunna ge råd till ambulanspersonalen.

De här sjuksköterskorna har stor erfarenhet av telefonrådgivning.

– Vi har kämpat för det här sedan början på 90-talet då vi drog akutmedicinska rådgivningen för Dalarna, berättar Agneta Göransson, chef på akuten på Falu lasarett.

– Vi är tros allt den enda sjukvårdsrådgivningen som har arbetat på det här sättet. Så nu känns det som vi har fått lite credit för det jobb som vi har lagt ner, säger Agneta Göransson, chef på akuten på Falu Lasarett.

Tove Svenonius
 tove.svenonius@sr.se
 
Agnes Lind, SR Dalarna
agnes.lind@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".