FN-resolution mot Syriens makt i Libanon

På fredagen röstar parlamentet i Libanon om president Emile Lahoud skall få sitta kvar i ytterligare tre år. Grannlandet Syrien vill säkerställa att Lahoud fortsätter på presidentposten. FNs säkerhetsråd protesterar och antog under natten till fredagen en resolution där Syrien uppmanas att inte lägga sig i den libanesiska politiken.

Syrien har i många år dominerat och i realiteten bestämt över Libanon. Den syriska politiska närvaron i landet understryks av att omkring 17 000 syriska soldater är förlagda i Libanon. Ledarna i Damaskus vill säkerställa att den syrienvänlige libanesiske presidenten Emile Lahoud inte blir av med jobbet när hans sexåriga presidentperiod löper ut i november. Lahoud kan inte väljas om.

Grundlagsändring gör omval möjligt
Lösningen på problemet och den syriska huvudvärken är att Nationalförsamlingen, parlamentet i Beirut, gör en ändring i landets grundlag och förlänger Lahouds presidentperiod med ytterligare tre år. Det syriska initiativet har sannolikt tillräckligt starkt stöd i Nationalförsamlingen för att antas med den kvalificerade majoritet som krävs för en ändring av grundlagen. Det finns en opposition mot den här idén bland de politiska ledarna i Libanon och de som motsätter sig det här undantagsförfarandet vädjade under fredagen till Nationalförsamlingens ledamöter att de skall lyssna till sitt samvete och inte svika sina väljare.

Hård kritik mot Syriens planer
Natten till fredagen kom Förenta Nationerna med hård kritik mot de syriska planerna. FNs säkerhetsråd antog en resolution där man uppmanar landet att inte lägga sig i den libanesiska politiken och ta hem sina trupper från Libanon. Syrien nämns visserligen inte vid namn i FN-resolutionen, men att adressen är Damaskus är ändå tydligt. Från officiellt libanesiskt håll avfärdas resolutionen som ett exempellöst försök att lägga sig i ett lands inre angelägenheter och man försvarar de syriska truppernas närvaro med att de behövs för att försvara Libanon mot till exempel israeliska attacker.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista