"Skolan måste upplysa om arbetsmarknaden"

LO kritiserar den svenska skolan, som man menar har misslyckats med att upplysa ungdomar om vad som gäller på arbetsmarknaden. Därför tänker LO genomföra en kampanj på gymnasiet, sedan man även i år fått många samtal till sin jourtelefon för sommarjobbande ungdomar.

– Det är lärarna som inte fokuserar på arbetsmarknadsfrågorna. Alla elever har samhällskunskap och det bör ingå mer kunskap om svensk arbetsmarknad, säger Johan Ingelskog som är LO:s ungdomsombudsman.

– Ungdomar har inte en aning om vad som skiljer en arbetsplats med kollektivavtal med en utan. Ungdomar tror att det finns en lagstiftad lägsta lön i Sverige, säger Johan Ingelskog.

Ungdomar behandlas illa
Som Ekot tidigare har berättat har problemen med att ungdomar behandlas illa på sina sommarjobb fortsatt även denna sommar, trots stora upplysningskampanjer. Det vill LO sätta fokus på.

LO startar ny kampanj
I en bred kampanj tänker LO vända sig till skolungdomar på gymnasiet. LO:s ungdomsombudsman Johan Ingelskog säger att den svenska skolan hittills har misslyckats med att upplysa ungdomarna om vad som gäller på arbetsmarknaden.

– Det är väl framförallt lärarna, man har samhällskunskap, borde veta mer, ungdomar vet ju inget, man kan få 0 kr i lön och ingen kan hjälpa dig, säger Johan Ingelskog.

LO anser inte att skolorna förbereder ungdomar för verkligheten och statistiken talar sitt tydliga språk.

Många samtal till jourtelefon
I år har LO:s jourtelefon för sommarjobbande ungdomar ringt 2 700 gånger. Samtalen har gällt allt från utebliven lön till plötsliga uppsägningar eller olika former av trakasserier.

Klarar inte lärarna detta, får facken ta sig ut i skolorna, säger ungdomsombudsmannen.

– Då vill vi i ettan, tvåan och trean förbereda inför jobb och livet utanför skolan, säger Johan Ingelskog, ombudsman på LO.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".