Storskalig evakuering i New York väntar

2:13 min

I morgon bitti väntas orkanen Irene ha nått fram till New York och borgmästaren Michael Bloomberg har gett order om evakuering av de låglänta delarna av staden. Sammanlagt 250 000 människor måste ge sig iväg från sina bostäder senast klockan 23 ikväll, svensk tid, och det gäller också institutioner, till exempel äldreboenden.

– Nu måste jag lämna det här stället, säger 90-åriga Pauline Lockman.

Hon är en av dem som nu måste lämna det här äldreboendet på södra Manhattan. Hon kan inte påminna sig att hon varit med om något liknande i New York som det som nu sker. Hon står liten och böjd på trottoaren och väntar på att få stiga på en av många väntande bussar. Även om det känns lite oroligt tycker hon att evakueringen sköts bra.

Det här äldreboendet ligger bara 100 meter från Hudson River som man tror kommer att svämma över. Bara några kvarter från platsen där World Trade Center låg.

En som ska evakueras är en vresig gubbe vid namn Ronald Gold. Han har knappt förlikat sig med att han måste flytta på sig.

Det är aldrig roligt att evakueras, tycker Ronald Gold, men den här gången är det nog nödvändigt. Ryktet går att en del i huset satte sig på tvären och inte ville evakueras men nu ser det visst ut som om alla trots allt kommer med. Gold ska hem till vänner längre upp i New York och han ska åka dit med taxi men den vill visst aldrig dyka upp.

Många åker alltså iväg till familj eller vänner, andra ska bo på hotell och en del i evakueringshärbergen. Några skickas till New Jersey eller Pennsylvania. Sjuksköterskan Marlene James är en av dem som organiserar evakueringen.

Det var lite hektiskt i början men nu fungerar det bra och bussarna ska alldeles strax börja rulla, säger Marlene.

Sedan är frågan när de får flytta tillbaka. På måndag tror de flesta. Men vresige Ronald Gold är förstås skeptisk.

– Vi är väl tillbaka om några dagar, om det fortfarande går att bo i huset då, säger Ronald Gold.