Anhängare till Anna Hazare. Foto: Ajit Solanki/Scanpix.

Hazares hungerstrejk kritiseras från flera håll

1:28 min

I Indien fortsätter den 74-åriga folkrättsaktivisten Anna Hazare sin hungerstrejk i protest mot att den indiska regeringen inte gör tillräckligt för att förhindra korruptionen i landet. Hazare har under de senaste veckorna fått tiotusentals anhängare, men nu får han kritik för sitt sätt att protestera.

– Man behöver inte tycka om regeringen, men man måste acceptera demokratins struktur. Lagar ska skrivas av jurister och genomföras av parlamentet, det ingår i det demokratiska spelet och demokratins uppbyggnad, säger Aruna Roy till Indiska CNN.

Aruna Roy är indisk författarinna och folkrättsaktivist och stöder idén på kamp mot korruptionen, men är kritisk till att Anna Hazare vill tvinga igenom en lag som han själv har skrivit.

Hon får medhåll av Subhash Kashyap som är expert på den indiska konstitutionen,

Han säger att man inte kan tvinga igenom en lag på det här sättet och att det bryter mot den indiska konstitutionen och att det är ett odemokratiskt sätt att handla.

Men Hazare har folkets stöd i sin kamp att få den indiska regeringen att stifta en hårdare lag mot korruption än den lag som nyligen genomförde, en lag som Hazare och hans anhängare tycker är allt för tandlös eftersom den inte innefattar premiärministern och höga jurister och domare.

Samtidigt får nu Hazare stöd av Rahul Gandhi som är arvingen i den politiskt starka Gandhi familjen som säger att tanken är god, men att man inte ska utmana demokratin.

Indiens premiärminister Manmohan Singh kämpar nu för sin politiska överlevnad och har tvingas till eftergifter för att förmå aktivisten Anna Hazare att avbryta sin hungerstrejk mot den utbredda korruptionen.

I ett brev till Hazare lovar Singh att be parlamentets talman överlämna aktivistens ursprungliga förslag till det utskott som behandlar regeringens proposition mot korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista