Striderna fortsätter i Libyen. Foto: Francois Mori/Scanpix.
REBELLERNA:

”Kriget är inte över förrän Kadaffi har gripits”

1:46 min

I Libyen har rebellerna nu sagt att striderna i Tripoli är över. Men vid Sirte och andra städer möter rebellerna fortfarande kraftigt motstånd från Kadaffitrogna. I huvudstaden Tripoli är människor hoppfulla just nu.

– För första gången på sex månader sover vi lugnt, vi går ut och ser rebellerna överallt och de är så optimistiska och vi är bara förväntansfulla inför vad som ska hända härnäst, säger Tripolibon Rana till brittiska BBC.

Rebellernas militära ledare i Tripoli har sagt på en presskonferens att hela staden nu i stort sätt är befriad från Muammar Kadaffis styre.

Sent i går kväll tog rebellerna över Ras Jdir, den största gränsstationen mot Tunisien och jublande rebeller hissade den grön-svart-röda rebellflaggan vid gränsen. Men i Muammar Kadaffis hemstad Sirte har trupper som är lojala mot Kadaffi fortfarande kontroll.

Rebellerna har tidigare sagt att kriget inte är över förrän Muammar Kadaffi gripits död eller levande och ännu pågår sökandet utan resultat.

Säkerhetsläget är instabilt och FN:s generalsekreterare uppmanar nu libyerna att försöka få ett snabbt slut på den väpnade konflikten och inleda en nationell försoningsprocess. Samtidigt är den humanitära situationen allvarlig, säger Ban Ki-Moon

– Mycket har blivit förstört under striderna, det är stor brist på bränsle, mat och mediciner, det finns också rapporter om problem med vattenförsörjningen till huvudstaden och områdena intill, vilket utsätter miljontals människor för fara, säger Ban Ki-Moon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista